“Azt hittem, hogy a kalapácsvetés új nagyapja vagyok”

Pásztor Bence 14 évesen keresztezte egymást, és végül az atlétikát választotta a futball helyett. Jó döntést hozott edzőként, Zentai Tibor vezetésével tíz évvel ezelőtt ifjúsági világbajnok lett, és 2011-ben megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált is, ezzel megdöntötte a korosztály világrekordját.

A szekér duplázás után is futott vele: két ezüstérmet nyert két junior világbajnokságon, valamint egy ezüstöt és bronzot az U23-as Európa-bajnokságon.

A szakemberek 2012-es olimpiai bajnokként tekintettek rá Pars Krisztián utóda és talán maga is úgy vélte, hogy a 75,74 méteres egyéni csúcsot hamarosan elképesztően magas dobás követi. Másrészt a fiatal versenyzőnek szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy a sport nem mindig kiszámítható.

“Eddigi kalapálós karrieremnek volt néhány mosolya, de sajnos még felháborító fordulatok is. Csak nevettem azon, hogy egy napig nem élvezhettem ifjúsági világtalálkozómat, csak Katariból Ahmed Amgad el-Seify még a 84,41 méteres dobásomat is meghaladta, de nehezen tudtam feldolgozni, hogy 2016-ban megsérültem, és az olimpiai teljesítményem is visszaesett.

Ez megmagyarázza azt is, hogy miért ragadtam el és nem sikerült egyetlen hüvelykes fejlesztést végrehajtani a 2015-ös egyéni tippemen.

Pásztor Bence a Szress Sajtóhírszolgálatnak elmondta.

A kalapácsvető 2016-ban búcsúzott Zentai Tibortól, miután 11 év közös munkát és karrierjét Székesfehérváron folytatta.

“Talán csodálkoztam, mert fiatal éveim sikereinek mámorán keresztül túl magasra tettem magam előtt a lécet. Azt hittem, hogy én vagyok a kalapácsvetés új nagyapja, mert igazán azt hittem, hogy 75,74 után a legjobb eredményem, majd két méter gyorsan jön. Úgy tűnik, túl szép lett volna így. Fizikai szempontból mindig jó voltam, nem mondhatom el ugyanezt a technikámról, de azt is el kell ismernem, hogy Veszprémben mindig jobban éreztem magam, mint Fehérváron “- mondta.

Aztán nagy döntést hozott a tavalyi országos bajnokság előtt.

Felhívtam Zentai Tibort, aki már hallotta a hangomat, és azonnal tudta, hogy újra vele akarok dolgozni. Nem szidott, nem dobott semmit a szemembe, kezet fogtunk és összefogtuk a kezünket, hirtelen minden visszatért a kerék régi vágásához.

Jelenleg Pásztor Bencének ki kell számolnia, hogy a világ- és Európa-bajnokság bronzérmét Szombathelyen versenyzői között szerezte meg. Halász Bence biztosan tagja volt a tokiói csapatnak, két klubtársa, a 39 éves és 16 évvel fiatalabb Pars Krisztián Rába Dániel és ezt megelőzően a sorompót meg lehet emelni, ha háromszor vagy többször is meg lehet emelni körülbelül 75 méteres eredménnyel.

“Ugyanazok a kritériumok vannak. Szorosan ragaszkodtam ahhoz, hogy tavaly újra éreztem a dobást, és kezdtem hinni az elvégzett kemény munkában, valamint a 75 méteres formám megörökítésében, tovább kellett mennem, és bízni kellett az olimpiai játékomban teljesítmény. Ha kiszabadítom a fejemből az akadályokat, a pályán is ezt teszem. Hat nehéz év áll mögöttem, remélem, hogy a következő hat szebb és eredményesebb lesz “- húzta alá.