Az olimpiai kvótát elnyerő magyar harcos boldogan lógott a szőnyegen

Az egyenlő csapat 97 kg-os kategóriájában szereplő Szőke Alex bejutott a szófiai harcosok utolsó selejtezőmérkőzésének döntőjébe, így kvótát nyert a tokiói játékokra – írta az MTI.

Az ESMTK 97 kg-os kötött fogása a görög után az első négy siker közül kettőben küzdött Laokratisz Keszidiszt és spanyolul Jesus Gasca Fresneda technikailag is tintával van ellátva. A kvóta döntőjére a korábbiaknál sokkal keményebb rivális, a grúz származású olasz Európa-bajnokság ezüst- és bronzérme, Nikoloz Kakhelashvili várt rá.

Az első fordulóban a küzdelmes küzdelemben a magyar egyértelműen talpon volt, irányított, így másfél perc után integetett az olasznak (1-0), és a földre küldte. A szőke aztán elég jól dolgozott alulról, először Kakhelashvilit emelte ki, és nem tudta eldobni, de nem hagyta el a fogást, amikor ismét a szőnyegre zuhantak, és onnan indult és 5-ös vezetést szerzett. két gyönyörű pörgetéssel.

A második fordulóban elmaradt a komoly érzelem, mert bár intett Szőkének (5-1), ellenfele ezt nem tudta kihasználni, annak ellenére, hogy kétszer is megpróbált billenteni. Az elkeseredett Kakhelashvili videót kért edzőivel a második hajlandósági kísérletről, de tettét nem értékelték egyértelműen, és a rossz kihívás újabb magyar pontot jelentett (6-1).

A meccs eldőlt, nem maradt erő olaszul, és hat perc múlva Szőke örömmel vetette magát a matracon, majd átölelt Sike András a szövetségi kapitánnyal és Péter Péter edzővel.

Az ifjúsági Európa-bajnok tehetséges magyar karrierje eddigi legnagyobb felnőtt sikerét érte el, ugyanakkor a szófiai küldöttségben egyedüli kvóta nyertes lett.

Összesen hat magyar harcos vehet részt a tokiói olimpián. Előző Sastin Marianna (62 kg), szabad Mushukev Ismail (65 kg) és három másik rögzített szerszám, Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) biztosította helyét a játékokban.