Az időjárás beszélt, lerövidítve Giro király szakaszát

Egan Bernal megnyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny 16. szakaszát, ezzel növelve előnyét egy olyan komplexumban, ahol Valter Attila a 21. helyen zárt, ami összesítésben a 13. hely.

Az eredetileg tervezett Sacile és Cortina d’Ampezzo közötti távolság 5700 méter szintkülönbséggel és 212 kilométer hosszúsággal megérdemelte volna az idei olasz körút hercegét.

A Dolomitokban tapasztalható gyors időjárás-változás és a várható havazás és eső miatt az első kategóriába tartozó két mászást, a Fedayát és a Pordojit, eltávolították az útvonalról, amelyet az MTI szerint 153 kilométerrel rövidítettek.

A Cortina d’Ampezzóig tartó szakasz elején maradt egy első osztályú emelkedő, amelyet a Giau-hágó követett – 2233 méter magas, Cima Coppi, az idei Giro legmagasabb lépcsője -, majd az ezt követő 17 kilométeres ereszkedés.

A rövid, hideg, esős szakaszok során egy húsznál több szökevényből álló csoport körbetekerte. Martin Dinával (EOLO-Kometa) – ebből jött egy sas hat emberrel. A felfelé menet csak egy esélyeskategória figyelte az elbukott szökevények csoportját, Valter Attila (Groupama-FDJ) már nem volt ott a rózsaszínű Bernard-mezzel. A 2019-es Tour de France-on a győztes kolumbiai öt kilométert támadott a domb teteje előtt, egymás után ragadta meg riválisait, és elsőként ért el a hegy tetejére, elfogva a szökevényeket. Az elsöprő győzelmet arató Bernal, amelynek második sikere volt idén Girón, még arra is volt ideje, hogy levegye az esőkabátját.

Valter Attila nyolc és fél perces előrehaladással a 21. helyen állt, két hellyel hátracsúszva, a 13. Dina Márton pedig csaknem 28 perc alatt a 74. helyen végzett.

16. szakasz, Sacile-Cortina d’Ampezzo, 153 km

1. Egan Bernal (Columbia, Ineos Grenadiers) 16:22:41
2. Romain Bardet (francia, AG2R Citroën) hátránya 27 másodperc
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrein győztes) egyszerre
… 5. Hugh Carthy (brit, EF) 1:19 perc hátrány
… 11. Simon Yates (brit, BikeExchange) 14:37
… 21. Valter Attila (Groupama-FDJ) 20:24
… 74. Márton Dina (EOLO-üstökös) 27:50

Komplex élcsoport:
1. Bernal 66:36:04 óra
2. Caruso 2:24 perc hátránnyal
3. Carthy 15:40
… 13. Valter 16:23 o.
… 105. Dina 2:51:21 érc hátrányos

Ahol a futball elméje és szíve találkozik!

A legjobbak közül választott írások.

Minden hónapban legalább 24 kiváló minőségű tartalom havi 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Amint azt csapatunk összetétele ígérte, a szövegek a legkülönfélébb műfajokban és témákban fognak megjelenni: lesznek elemzések, interjúk, rövid prózák, beszámolók, hazai és nemzetközi témák, adatok és cikkek vélemények alapján.

Maradjon nálunk minél többen, hogy együtt modellezhessük és felépítsük az új magyar futballmagazint, amely ki akar emelkedni az írások szintjén és egyediségén keresztül! Iratkozzon fel, olvasson, kövessen minket, vitázzon velünk, adjon ötleteket! Üdvözöljük mindenkit ebben a közösségben, akik számára a futball csak játék, és mindenki számára, akinek a futball több, mint játék.

PRÓBÁLD KI!