Az Eb futball egyik házigazdájától vették át a mérkőzéseket

Bilbao nem rendezi meg a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot, mivel nem tudja garantálni, hogy a nézők előtt meccseket rendezhet.

Az Európai Szövetség (UEFA) elvileg három városban, Münchenben, Dublinban és Bilbaoban halasztotta a hétvégét a szurkolók esetleges befogadásának eldöntéséről, de a spanyol helyi hatóságok szerda este megerősítették: Bilbao nem lesz igazgató.

Kaptak egy levelet az UEFA-tól, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy az összecsapásokat áthelyezik.

Itt a spanyol válogatott csoportmeccseket játszott volna a lengyelekkel, svédekkel és szlovákokkal, a nyolcaddöntőre pedig a helyi stadionban került volna sor.

A város vezetői azzal fenyegetik az UEFA-t, hogy perelje be a Bilbao imázsát rontó egyoldalú döntést, és hat évig kártérítést követelnek a bajnokságra való felkészülésért, és úgy gondolják, hogy képesek lesznek megbeszéléseket tartani a jelenlegi helyzetben, de most a koronavírus-járvány miatt szabadon megtehetnek. Baszkföld Spanyolországban a koronavírus által leginkább érintett régiók egyike.

A spanyol szövetség a múlt héten közölte, hogy ha Bilbao nem tudja fogadni a Sevillát, az a spanyol betolakodó lehet. Az UEFA azt szeretné, ha minden helyszínen legalább korlátozott számú szurkoló lenne jelen, de ha ez nem lehetséges, az nem vezet automatikusan a házigazda jogának elvesztéséhez.

A másik kilenc társrendező már az első határidőig, április 7-ig jelezte, hogy hány nézőt szándékozik beengedni az adott helyekre, amelyek közül csak Budapest vállalta el a teljesen házas megállapodást.

A német szövetség azt akarta, hogy a rajongók elfoglalják a lelátók ötödét, de nem kapták meg a szükséges politikai támogatást. A magyar válogatott Münchenben is játszik, hiszen a németek csoportjuk mindhárom ellenfelét fogadják, köztük a portugál védőt és a francia válogatott világbajnokát.

Az Európa-bajnokságra Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban és Glasgow-ban kerül sor július 11-11 között, és Bilbao most otthagyja házigazdaként. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.