Az amputált sportoló legálisan küzd az olimpiai játékokért

Az Atlétikai Világszövetség (WA) illetékes testülete közölte, hogy nem szándékozik elindítani a tokiói olimpiát. Blake Leeper amputált lábú amerikai futó kérésére.

A 31 éves fiatalember, aki egy speciális protézissel szerette volna megkezdeni a tavaly elhalasztott olimpiát ezen a nyáron, már jelezte, hogy ismét fellebbezni fog a CAS-nál, bár a Nemzetközi Választottbíróság korábban úgy döntött, hogy Leeper nem versenyezhet a mezőn.

Az insidethegames.biz jelentése szerint a WA szakmai testületének elutasításáról szóló döntés döntő érv,

hogy a Leeper által alkalmazott mechanikus segédeszköz néhány másodperc alatt tisztességtelen mérhető előnyt biztosít a futó számára az egészséges sportolókkal szemben, mert a speciális szénszálas protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábuk.

Leeper afrikai-amerikai ügyvédek korábban a faji megkülönböztetést a paralimpiai szervezetek által elfogadott maximális magasságnak (MASH) minősítették, mondván, hogy kaukázusi és ázsiai embertípusok adatain alapul.

A WA öttagú testülete viszont úgy véli, hogy közvetlen összefüggés van a láb hossza és a futási sebesség között, és Leepert “természetellenesen magasnak” tartja protézise szempontjából. A jelenlegi WA-határozatra válaszul Leeper elmondta, hogy fellebbezést nyújt be a CAS-hoz.

Nem igazságos, hogy az atlétika világa továbbra is hátrányosan megkülönbözteti a fogyatékossággal élő fekete sportolókat, és hogy a WA által kijelölt testület ismét megerősítette ezt a diszkriminatív bánásmódot.

Mondta a futó.

Leeper ezüstérmet nyert 400 méteren és bronzérmet 200-ban a londoni paralimpiai játékokon 2012-ben. A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius 2011-ben a 4 × 400 méteres váltó tagjaként ezüstérmet nyert a világbajnokságon, és részt vehetett a 2012-es olimpiai játékokon, mivel a CAS 2008-ban kedvező döntést hozott számára.