Az a klub, amely Párizs külvárosából küld üzenetet, eltérhet a focitól

Természetesen a Paris Saint-Germain mindenkinek eszébe jut, hogy a párizsi futballról van szó, és talán még a futball iránt érdeklődő francia emberek jó része is képes erre. De az üreges fülűek, az éles szeműek és azok, akik nagyon szeretik a focit, tudják, hogy létezik egy másik csapat: a Steaua Roșie Labdarúgó Klub. A PSG-t gyűlölet és megvetés övezi az újonnan érkezők iránt, gyakran Párizson kívül, országszerte, míg a Red Star FC valószínűleg a legelismertebb klub.

Természetesen ez nem véletlen.

A PSG stadion Párizsban a leggazdagabb, XVI. szomszédságában, míg a Vörös Csillag pályája szegény külvárosban van (ott ezt az érzékeny szimbólumot értem). A PSG és sztárjai bárhol játszhatnak a világon, pontosan annyi közük lenne minden egyes városhoz, mint Párizshoz.

A Vörös Csillag szorosan kapcsolódik Párizs külvárosához: nemcsak egy futballklub az itt élők számára, hanem egy társadalmi intézmény is. A PSG címerében az Eiffel-torony, a Vörös Csillagban piros csillag található. A Katarban működő QG ház tele van hírességekkel: politikusok, médiaemberek, énekesek, színészek, újságírók bejelentik, hogy divatos a PSG mérkőzéseire menni, Stendhal megszállottság, rögeszme Balzac toll Tout-Paris, az elit a Hercegek parkjának páholyait takarja.

A külvárosok meglehetősen heterogén lakossága részt vesz a Vörös Csillaggal, valamint a futballkedvelő párizsi baloldali mérkőzésekkel.

A PSG valószínűleg a legkézenfekvőbb jelenség és szimbólum a futballiparban, a Steaua Roșie inkább annak bizonyítéka, hogy a világ legfontosabb semmitmondása, a futball nem csak médiaesemény, a tévétársaságok eredeti jelentősége nélkül, hanem egy igazi közösségi intézmény.

A Saint-Ouen városában, Párizs külvárosában, Bauerben található stadion (valószínűleg nagyon lelkes turisták már hallották a nevet, mert közvetlenül a város határa, Párizs legnagyobb bolhapiaca mellett található) általában fogadja a kitartó és hűséges rajongókat. Vörös csillag péntek esténként.

Az angol pályán a játéktér nagyon közel van a nézőkhöz, és a fő néző (amely már régóta nyitva van) igazi fedett lelátó. A lelátó a lelátón és környékén, különösen a szemben lévő bárban, szintén inkább angol, mint francia. A mindössze néhány kilométerre fekvő Párizs, amely a világ talán legforgalmasabb metropolisa, egy másik világban lehet.

Ez olyan, mint egy angol kisváros több osztályú csapatának meccsén lenni: nők, férfiak, sálba öltözött sör, pólók, természetesen diszkrét hasis lényegében állandó, kevésbé korlátozott és alig zavaros, balkezes mondókák („Zsaru, játékvezető, est ce-qu’on ne fait pas pour un salaire?”, jelentése: „Rendőrség, futballbíró, katona: mit nem csinálnak az emberek a fizetésükért?” Vagy természetesen „Hu -ha, banlieue rouge ”, vagyis„ vörös külváros ”), a műfüves pályán küzd a francia harmadosztályú hazai csapat ellenfelével.

Ahogy a mondás tartja: a többi Mastercard.

FRANCK FIFE / AFP A Vörös Csillag büntetőkkel kiesett a francia kupában a Lyon elleni nyolcaddöntőben, Bauernél

A Paris Saint-Germain uralma a párizsi régióban (maga Párizs kétmilliós város, jóval kisebb, mint Budapest, Ile-de-France, a párizsi régió fővárosa és külvárosa, 12 millió lakossal) nem térhet vissza több mint egy évtizede.

A fordulópont 2011 volt: akkor a katari befektetési hatóság megvásárolta a Paris Saint-Germaint. Ezzel a PSG a világ egyik leggazdagabb klubjává vált: a katari ingatlan feudális jellemzői miatt tulajdonképpen maga a katari állam tulajdonában van.

Néhány évvel ezelőtt azonban nem volt ritka, hogy Párizs külvárosában több olyan férfit és férfit láttak Olympique de Marseille ingben, mint a PSG rajongói. Ez kétségtelenül megváltozott: a csillagkultusz már egy másik nemzedéket hozott életre a külvárosokban.

Az 1970-ben alapított PSG természetesen nem történelmi klub Párizsban, mivel a Red Star futballklub 1897 óta létezik. A klubot elsősorban Párizsban alapították. Jules Rimet (A világbajnokság ötlete kiment a fejéből, a trófea a nevét viselte, Brazília 1970-ben a harmadik diadalával megnyerte a Rimet-kupát), és volt némi politika az alapítványban, mert az alapítók embereket akartak a futball révén. a tömegek antiklerikális oldalra terjesztése, vagyis az állam és az egyház szigorú szétválasztása az akkori nagy francia politikai problémában, de semmi hasonló nem játszott szerepet a névválasztásban.

A klub a kor egyik leghíresebb hajózási társaságától (Red Star Line) kapta a nevét, másrészt választását erősen befolyásolta a kontinens futballvilágának kortárs anglomaniája. A francia futball nagy lendületét végül az angol hadsereg tagjai adták, akik egyszerűen az első világháborúba érkeztek, mint egyszerűen Franciaország).

Mindenesetre, figyelembe véve az utóbbit, a névválasztás szinte előre meghatározta a Vörös Csillag későbbi történetét. A klub a XX. a két világháború között, sok más külvároshoz hasonlóan, igazi munkásvárosi város volt, és természetesen Párizs körül az egyik híres vörös öv, a kommunista irányítású önkormányzatok tagja. még fél évszázadig így volt. Aki azt mondta, hogy a külváros gyárat és ipart jelent, Plaine Saint-Denist valamikor Manchesternek vagy Ruhr környékének hívták).

Innentől kezdve a Red Star FC továbbra is megszakítás nélküli népszerű karakter, és beépül a külvárosok világába.

Nem véletlenül esett a klub dicsősége a két világháború között: ez idő alatt ötször nyerték meg a francia kupát (és 1941 óta egy fél bajnokságuk is van: megnyerték a megszállt területek bajnokságát, vagyis Észak-Franciaországot).

A klub nemcsak népszerű hagyományait táplálja, hanem antifasiszta ellenállását is: a klub játékosa a francia ellenállás egyik vértanúja volt, egy olasz, akit 19 évesen kivégeztek a nácik. Fekete rinocérosz (ma az ultratribin viseli a nevét); és maga a stadion névadója Jean-Claude Bauer, zsidó származású kommunista orvos, szintén kivégezték.

A klubnak magyar játékosai is voltak: André Simonyi több kupát nyert a két világháború között a Vörös Csillaggal (amikor az argentinnál játszott) Helenio Herrera a catenaccio atyja is), majd edzette a csapatot; később egy rövid ideig itt játszott ifj. Albert Flórian, de valójában az egykori Ferencváros Keller József mélyebb nyomokat hagyott a klub emlékezetében.

Viszont a mérkőzés, amely egyiptomi csapásként volt híres a magyar futball történetében az 1924-es olimpiai játékokon, Bauerben zajlott (akkor még nem hívták akkoriban), ahol kijöttem 3-3. 0 Egyiptomból, általános sokkot okozva.

A klub nem élt olyan jól, mint a második világháború utáni évtizedekben, lényegében helyi amatőr ligákban játszott. A nagy visszatérés a 2000-es években következett be, azóta a klub rendszeresen ingázik a második és a harmadik divízió között, míg Párizs és külvárosai antifasisztákként, vörösekként, antirasszistákként (sőt, feministákként is: mi magunk is alig vagyunk) részt vett egy ultracsoportban, amelyben annyi nő lett volna jelen) a környezetében.

ress
FRANCK FIFE / AFP Lehet, hogy a járvány miatt nem léphet be a stadionba, de nem hagyhatja magára a csapatot.

A klub a népszerű labdarúgás igazi intézményévé vált: fiataloknak szóló oktatásában nagyrészt a külvárosi fiatalok szociális intézménye, ami azt jelenti, hogy nem akar semmilyen áron profi futballistákat képezni – vannak PSG akadémiák .

A Red Star FC valóban egyedülálló, talán az utolsók közé tartozó népi klub, amelyben mind az egyesület, mind a szurkolók élen járnak sportos és társadalmi elkötelezettségükben. A Vörös Csillag körül a futball és a baloldali aktivizmus kéz a kézben jár.

A rajongótábor helyiekből és természetesen párizsi baloldali (bohém polgári) áll, akik támogatják a vörös, sokszínű etnikai külvárosok csapatát. Nagy igazság, hogy a győzelem mindig jobban érzi magát, de nem az eredmény a legfontosabb: a Red Star meccs inkább kollektív élmény, fényévekre van a modern, profitorientált futballtól.

A klub támogató rétege valószínűleg az, amikor a baloldalt a legjobb pillanataiban képzeljük el. A Red Star FC pedig olyan, mint az igazi futball.