A vízi sportok története

Studiengang Bsc%20EHSM%20in%20Sports

A klasszikusok közül az úszás a hősiességhez és a valláshoz kapcsolódik. Nicolas Wynman párbeszéde az úszás művészetéről (1538) az első rögzített dokumentum az úszási módszerekről. Az úszás először 1896-ban jelent meg az olimpiai játékokon, a medence fejlődésével párhuzamosan. A La Manche csatornán úszás a legnépszerűbb újolimpiai esemény. Bizonyítsa az erő és az állóképesség kiválóságát. Az angol Matthew Webb volt az első férfi, aki 1875-ben lépte át a La Manche-csatornát, később pedig az amerikai Gertrude Ederle volt az első nő, aki 1926-ban lépett át.

A sznorkelezés egzotikus halak és akvamarinok megtekintéséhez nagyon kedvelt ünnepi kaland. Az ókorban a sznorkeleket tavakban és mocsarakban talált nádfuratokból készítették. Az idősebb Plinius, a Kr. U. 1. századból származó római, a sznorkelezésre utal, ezért a tevékenység az egyik legrégebbi feljegyzett vízi sportnak számít. Loenardo da Vinci modernebb sznorkelt hozott létre, amikor a velencei szenátus erre felhívta. A búvárok ezt az üres csövet bőrsisakra erősítették

A jelenlegi búvár sznorkelje általában egy J alakú cső, amely felül nyitott, a másik végén pedig egy szájcső található, általában legfeljebb 61 cm hosszú.

A nyugat-amerikai partvidék megvadul a hullámok vezetésével egy deszkán, amelyet szörfdeszkának hívnak. Kezdetben a szörfözés Hawaiiban a 19. században fejlődött ki. Az 1920-as években népszerűvé vált Kaliforniában, az 1960-as években pedig sikeres ifjúsági sport lett.

A szörfösök korábban hosszú, nehéz fatáblákat használtak, most azonban könnyű szintetikus deszkákkal járnak, amelyek nagyobb fokú manőverezhetőséget tesznek lehetővé. Hawaii éves nemzetközi szörfbajnokságnak ad otthont.

A vízilabda 1870-ben Angliában született, és az amerikai az 1900-as évek elején csatlakozott a csoporthoz. Számos klub- és főiskolai csapat foglalkozik ezzel a szigorú sportággal. Az amerikaiak megfordították a játékot egy lágyabb gumilabda használatával egy nagyobb medencében, amelyet softball néven ismernek. Az erőszak és a kemény játék vetett véget a sportág ezen csoportjának, és ma továbbra is csak a hardball változatot játsszák világszerte. A férfiak 1900-ban kezdték az olimpiai vízilabdát, a nők pedig először 2000-ben játszottak az olimpián.

A búvárkodás, amely egy másik kedvenc olimpiai sportág, 1871-ben kezdte meg versenyét a London Bridge-en. A búvárkodás ma már népszerű sport a középiskolában és az egyetemen, és az erő, az irányítás és az agilitás elképesztő bemutatója.