A világ legnépszerűbb sportágai

Mindenféle sport népszerű a világon, de mely sportokat nevezhetjük a legnépszerűbbeknek a világon? Néhány válasz meglepetést okozhat.

Nem meglepő, hogy a futball vagy az, amit az amerikaiak “futballnak” neveznek, a legnépszerűbb sport a világon, amelyet játszani és nézni lehet. Becslések szerint 3,5 milliárd ember néz vagy focizik. A világbajnokság ennek a sportnak a világbajnoksága, és ezt a tornát négyévente játsszák. Maga a világbajnokság az egyik legjobban értékelt sportág a televízióban, sok ország tömegesen adja meg magát, hogy nézhesse országa csapatának játékát. A futball az Egyesült Királyságban, Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában népszerű. Tekintettel azonban arra, hogy oly sok más sportág népszerű, az Egyesült Államok továbbra is elmarad a “futball” iránti érdeklődésétől.

Aztán megvan a tücsök. Ez a denevérből és labdából álló sport évszázadok óta létezik, és Angliából ered. A sport az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon, néhány afrikai országban, néhány karibi országban népszerű, Indiában és Pakisztánban a legnépszerűbb sportág. Becslések szerint évente 3 milliárd ember néz krikettet vagy játszik.

A következő legnépszerűbb sportág biztos meglepetés, és a mezei jégkorong, körülbelül 2 milliárd játékossal vagy megfigyelővel, főleg ázsiai országokban, európai országokban, Ausztráliában és Afrika környékén. Ezt a sportot általában az Egyesült Államok középiskoláiban űzik, általában csak lányok.

Jön a tenisz. Nem is olyan meglepő, de világszerte körülbelül egymilliárd teniszező és megfigyelő van. A tenisz általában a gazdagabb országokban népszerű, beleértve az Egyesült Államokat, az ázsiai országokat, Ausztráliát és Európát. Négy nagy “Grand Slam” nevű teniszverseny zajlik, amelyeken számos ország játékosai játszanak. Az első az Australian Open, majd a French Open, Wimbledon, majd augusztus végén a US Open. A Grand Slam versenyek általában a teniszszezonban kapják a legtöbb figyelmet.

Akkor röplabdázunk. Újabb meglepetés, mintegy 900 millió nézővel vagy játékossal a világ minden tájáról. A röplabda népszerű az Egyesült Államokban, ahonnan a sport származik, valamint Brazíliában, egész Európában, Oroszországban, Kínában és Japánban. A röplabda sok országban népszerű középiskolai sport a csapatközpontú játék és a speciális felszerelési követelmények hiánya miatt.

Szintén népszerű az asztalitenisz, más néven Ping Pong. Ez egy másik meglepően népszerű sport világszerte, körülbelül 900 millió nézővel vagy játékossal. Az asztali tenisz Angliából ered, mint a viktoriánusok vacsora utáni tevékenysége a 19. század végén. Az asztali tenisz mint versenysport sok országban népszerű, de Kínában, Koreában és Szingapúrban különösen népszerű.

E sportok után három gyakoribb amerikai sportág található, köztük baseball, golf, futball és kosárlabda, amelyek mindegyike 400-500 millió játékost vagy megfigyelőt vonz a világ minden tájáról.