A valóság egy szupervonat sebességével nézett szembe – nem lesz magyar férfi tornász az olimpián

A decemberi Mersinben zajló Európa-bajnokság férfi csapatában elért bronzérem után a Magyar Torna Szövetség csodát emlegetett. Ehhez képest négy hónappal később, a bázeli Európa-bajnokságon olyan messze voltam az olimpiai kvótától, mint a svájci Tokió városa, így 1924 óta először egyetlen magyar férfi tornász sem jutott el a játékokra. A szebb jövő érdekében elemzésünk nem olyan szép helyzeteket tár fel.

A magyar férfi torna-válogatott bronzérmet nyert a decemberi Mersinben megrendezett Európa-bajnokságon, amely csapat soha nem állt dobogón kontinensmérkőzésen: történelmi sikereket ért el. Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek és Vecsernyés Dávid. A nagyszerű teljesítményt azonban beárnyékolta az a tény, hogy a két évvel korábbi Európa-bajnoksághoz képest, ahol a teljes korszerű ipar emelkedett a dobogóra, az első tíz nemzet közül kilenc nem utazott a török ​​tengerparti városba a meggyőződés miatt, így a résztvevők száma és a terep minősége meg sem közelítette a 2018-at.

Mersinben a csapat mellett érmet is kiosztottak az egyéni összetett és az egyéni döntőben, ahol

• két ötös és két hatos hellyel – Vecsernyés Dávid (5. ló bölcső, 5. szakasz) és Mészáros Krisztofer (6. mező, 6. ló) – folytatódott a sikersorozat.
  • Azt is meg kell jegyezni, hogy akkor még a juniorok között versenyzett Balázs Krisztián a nyújtásban is Európa-bajnok lett.

A csonka terep ellenére a Magyar Torna Szövetség “csodaként” otthoni férfi bronzérmet adott el. Valójában szép sikerről beszélhetünk, de nem csoda, mert a fogak nélküli területen csak a magyarok hozták a papír formáját.

A valósággal Baselben szembesültek

Mersin ellen már megkezdődött a vasárnap lezárult és lezárult bázeli Európa-bajnokság, mivel ez a kontinensviadal a két hátralévő olimpiai kvótáról döntött. A magyar vezetés azonban optimista nyilatkozatot tett, bár sokkal fenntartottabban. Kovács István A szövetségi kapitány reménykedett a matsz.hu-ban, de Covidra hivatkozva nem tett jóslatot az olimpiai kvalifikáció megszerzésével kapcsolatban. Ugyanakkor elvárásként említette, hogy Balázs Krisztián, Bátori Szabolcs, Dobrovitz Ádám, Kállai Zoltán, Mészáros Krisztofer, Vecsernyés Dávid a férfi felnőtt csapatból Vecsernyés (hordágy) és Kállai (lóháton) döntőbe jutásért egyenként, és örülne, ha „a hat induló közül kettő – Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Bátori Szabolcs komplexum ”.

Nos, négy hónappal Mersin után a bázeli Európa-bajnokságon szembesült egy szuper vonat sebességével, történelmi bukás formájában. A Magyarok az olimpián Könyvgyűjtemény szerint eddig csak kétszer, 1904-ben a St. Louis és 1924-ben Párizsban hibáztatták, hogy Magyarország nem indíthat férfi tornászt az olimpiai játékokon – természetesen kivéve az 1984. évi Los Angeles-i játékokat, amelyeken bojkott miatt nem vettem részt.

De nemcsak az olimpiai kvóta, de még a kapitány minimális elvárásai sem teljesültek.

• A rutint képviselő Vecsernyés és Kállai nem jutott be a döntőbe (előbbi gyakorlata bejuthatott volna a döntőbe, de a bírók meglehetősen mérgesen szerezték, így csak a 9. helyen zárták).
  • Az alapversenyből Mészáros (32-es végzettség), Balázs (29), Bátori (64) hármasból senki sem jutott el az egyéni összetett döntőbe.
Fabrice COFFRINI / AFP Balázs Krisztián volt a legjobb magyar férfi tornász,

Az egyetlen örömteli esemény az, hogy bár az első éves felnőtt, Balázs Krisztián az összesítésben csak a 29. helyet szerezte meg – 77,998 összpontszámmal, mint legjobb magyar -, és ez nem volt elég a döntőhöz, de versenybe szállhatott a döntőben első számú tartalékként, ahol 76 965 ponttal a 20. helyen végzett. Sőt, az ifjúsági Európa-bajnok tornásza rangos helyen, egy kedvenc szakaszon jutott be a szezon döntőjébe, ahol, ha vasárnap nem esik le, akár érem esélye is lehetne. Így a 8. helyen végzett.

Hiába, az állam milliárdokban regisztrál, minden téren rést teremtenek

Az európai és a magyar elit vitathatatlan különbségét jelzi, hogy kétségtelen, hogy a tehetséges 20 és 21 éves Balázs és Mészáros több mint hat ponttal megúszta a kvótához szükséges szintet.

Ez a torna különbségének hatszorosa, mint az úszás hosszának fele, az atlétikában pedig a fele.

A magyar férfi torna problémájának mélységét nemrégiben elveszítette az ifjúsági Európa-bajnokság egykori bronzérmese, aki 20 évesen hagyta el a sportot. Boncsér Krisztián meglehetősen műanyag. A vele készített interjúban a fiatalember, aki jelenleg a Cirque du Soleil művészeként dolgozik, azt mondta:

2017-ben pontosan tíz, 23 év feletti ember, nyolc ember született a Csillagprogram keretében 1994 és 1997 között, és velem együtt az egyesület 12 országos ifjúsági válogatottat regisztrált. Azóta 17-en álltak meg, nem a legfiatalabbak.

A szám azóta csak nőtt. Az ikon a 2012-es olimpiai lovas bajnokság szerzője Berki Krisztián 35 évesen, egy 2017-ben újra felbukkanó és azóta ismételt vállsérülés után, idén februárban feladta a tornát.

Eddig itt tartunk, hogy nincs rutinos tornászunk Vecsernyésen kívül, aki szintén 31. éve van, és Kálla, aki tavaly decemberben 37 éves, csak egy, aki csak “megúszta a tojáshéjat alulról, Vagy hagyta a fiatalok és a juniorok korát.

A férfi torna terén a Magyar Torna Szövetség az elmúlt 40 év legnagyobb lehetőségét pazarolta el.

Nyolc év telt el az olimpiai bajnok Berki címe óta – és a biztonsági hálójában

• bár a magyar állam összesen 5,8 milliárd forintot fizetett a MATSZ-nak (ez kifejezett szakmai támogatás, amely nem tartalmaz további nyolc forintos beruházási előirányzatot az infrastruktúra-fejlesztésben és a versenyben),
  • de a sport ikon, Magyar Zoltán Az a testület azonban, amelyet tíz éve irányít az Európai Parlament, ma már nem képes bemutatni egyetlen felnőtt férfi tornászt, aki versenyezni tudna a hosszú távú európai elittel.
  • A kiemelt sportfejlesztési program tizedik éve, amely elsöprő feltételeket hoz az előző évre, nincs olyan férfi tornász, aki betölthetné a hiányt Vecsernyés és Kállai, valamint a 20-21 évesek között.
  • A MATSZ-nak nemcsak hatszor sikerült tornászot kiképeznie – hogy egyéni összetettben legyen esélye az olimpiára -, de felszerelés-szakembert sem sikerült kiképeznie.

Miben reménykedhetnek a férfitorna rajongói?

Magyar Zoltán elnök az egyesület honlapján közzétette: “tornászaink képzése nem tükrözi pontosan a kapott eredményeket”.

Összességében nem volt szerencsém, mert sok kényeztetés következett be a balszerencséből. Kállai Zoltán és Vecsernyés Dávid mellett fiatal versenyzőkkel versenyeztem, akikről úgy tűnt, hogy hiányzik a nemzetközi rutin. A hiba a versenyképtelen gyakorlatokban és a nyomáskezelésben rejlik, nem az előkészítésben, de még mindig szomorú vagyok a sok kár miatt

– Az elnök elismerte a tízéves szövetségi stratégia kényszerű fiatalítását vagy csődjét. Hozzátette: “ha jól végezzük a gyakorlatokat, akkor a legjobbak között van a helyünk, a dobogón”, és “még két olimpiai ciklus is van bennük, segítenünk kell, támogatnunk kell őket”.

Ez utóbbiban minden bizonnyal igaza van, hozzátéve: versenyző hiányában nincs más választása.

Mészáros, Tomcsányi, Kis, Bátori és Balázs személyében csupán fél tucat zöldfülű, de tehetségesnek gondolt fiatal van. Más kérdés, Boncsér 2016-ig úgy gondolta, hogy ez lesz a jövő. A mai 20-21 éves tornászoknak még sokat kell fejlődniük. Az elkövetkező három évben sok munkára, türelemre, kitartásra és nemzetközi versenyre lesz szükségük ahhoz, hogy rutint szerezzenek, megismerkedjenek és megegyezzenek a nemzetközi bírókkal. Ha az egyesületnek a korábban előnyben részesített versenyzőkkel szemben sikerül megtartani őket a sportban, akkor lehetséges, hogy a magyar férfi tornászok közül 1-2 a 2024-es olimpiai játékok előtt úgy láthatja a versenyek győzelmi esélyét, mintha Párizs álom lehetne valóra válik.

Ennek hiányában azonban legfeljebb olyan “csodák” maradnak meg, mint Mersin.

A női tornászoknak jobb az árnyékuk

A bázeli Európa-bajnokság előtt Draskóczi Imre, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy az olimpiai kvótaért folytatott verseny kiélezett, több nemzet hozza fiatalságát, ezért nem tudom, ki milyen formában van. “Akkor egyszerűen rájöttünk. Szeretném, ha tornászaink négyszer kifogástalanul végeznék gyakorlataikat, és akkor semmiképpen sem rajtuk múlik, hogy sikerül-e újabb kvalifikációt megszerezniük Zsófiéval ”- mondta a kapitány.

Ehhez képest további részvények megvásárlása nem volt lehetséges. Na gyere Bácskay Csenge és Székely Zója eljutott az általános döntőbe is (utóbbi lemondások miatt a 2. helyről jutott tovább), ahol mindkettő helyes volt, Székely a 16., Bácskay pedig a 17. helyen zárt.

Bácskay az ugrás döntőjébe is eljutott, ahol a hatodik helyen végzett, hol Sarah Péter a nyolcadik helyen végzett.

Röviden, a kiegészítő kvóták megvásárlása elmaradt, de a nők számára Kovács Zsófia Legalább egy versenyzőnk Tokióban képviseli a magyar tornát.