A Szuperligára adott válasz példátlan fenyegetést jelent – kitört a csúcsfoci háborúja

Az Európai Labdarúgó-szövetség – engedve a nagy klubok nyomásának – a Bajnokok Ligájának megreformálására készül, ám a döntés előtt Európa legjobb csapatai közül 12, a Real Madridot vezető Florentino Pérez jelezte, hogy inkább megkeresik a pénzt és elindítják a saját szuperligáikat. Az európai futball legkomolyabb pókerjátéka a szemünk előtt van.

A Bajnokok Ligája az 1992-93-as szezonban hivatalosan felváltotta az Európai Bajnokok Kupáját (BEK), és a klubfutball legrangosabb tornája lett. Az elmúlt csaknem harminc évben a sorozat számtalan ráncot szenvedett, mind a viselkedés, mind a résztvevők, mind a végzettség szempontjából.

Bevezették a csoportkört, megnövelték a létszámot, bevezették és hamarosan megszüntetik a második csoportkört, az utóbbi időben a szervezők főleg arra törekedtek, hogy a legjobbak induljanak. Ma ott tartunk, hogy a főtábla 32. fordulójának felét a négy legjobb liga (angol, spanyol, olasz német) négy legjobb csapata osztja ki, amelyeknek nem kell kvalifikálniuk.

Eddig gyakorlatilag lehetetlen, hogy a Manchester United Zalaegerszegre vagy Budapestre jöjjön selejtezés céljából, de például Pép Guardiola első hivatalos tétjét a lengyelországi barcelonai (és a profi labdarúgás) kispadon is megvívta a BL-kvalifikációban a Wisla Kraków ellen. Ez ma is elképzelhetetlen.

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek az is érdeke, hogy a lehető legnagyobb profit érdekében szolgálja ki a felső ligák legjobb csapatait, de a nagy klubok és az őket összefogó érdekképviseleti szervezetek az évek során ebbe a helyzetbe kényszerítették az UEFA-t.

Az Európai Klubszövetség (ECA) évek óta nyomást gyakorol az európai szövetségre, hogy átalakítsa a Bajnokok Ligáját, különben az Óriások saját zárt szuperligákat hoznak létre, és helyette elosztják az UEFA jelenleg meglévő pénzét.

Az európai szövetség egyelőre eldönti, hogyan ossza el a pénzt a BL-ben versenyző klubok között, és mennyit tartson meg magának. A nagyok ezen sokáig változtatni akarnak, a profit nagyobb részét maguknak kérik, mert végül is ők termelik.

A 2024–2025-ös szezonra bevezetendő BL-reformról az UEFA igazgatóságának márciusi utolsó ülésén már szó esett. Ezután aláírják az új TV-szerződéseket, amelyek a Bajnokok Ligája bevételeinek legnagyobb részét felajánlják. A tévés szerződések mellett 2024-ben megújul a két fél közötti egyetértési megállapodás, amely azt is megmutatja, hogy a nagyok még többet kapnak, mint korábban.

A pártok közötti feltétel nélküli megállapodás hiánya azt jelzi, hogy a reformról szóló szavazást végül a márciusi ülésre halasztották.

Az UEFA nagy terve: a svájci modell

Bár az érdekek egyértelműen különböznek, mindkét fél két fő kérdésben állapodik meg:

• sokkal több BL-mérkőzést szerveznek idényenként, mint jelenleg,
  • az idősebbeknek pedig lehetőség szerint össze kell ütközniük egymással

Mindkét kritérium teljesítése érdekében az UEFA az úgynevezett svájci modellnek megfelelően alakíthatja a műveletet. Ezt a képletet klasszikusan olyan bűbájokra találták ki, amelyben túl sok résztvevő van ahhoz, hogy mindenki versenyezhessen mindenkivel. Használata a csapatsportokban nem jellemző, de különféle változatai az utóbbi évtizedekben népszerű magatartási formává váltak – például a sakkversenyeken. Az ötlet az, hogy egy fordulóban játszanak egy pontig a bajnokságban, majd azok, akik bent maradnak, egyfajta rájátszásban játszanak tovább.

A nyilvánosságra hozott részletek szerint mindez a BL-ben nulla lépésnek tűnne, ha 32-ről 36 jelenlegi csapatra fújnák fel a főtáblát, és megszüntetnék a jól bevált csoportköri rendszert.

A 36 résztvevő a sorsolás után összesen tíz mérkőzést játszik (öt otthon és öt idegenben) tíz különböző ellenféllel. Az alapszakasz végén tíz forduló után a kombinált táblázat első nyolc helyezettje automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, 25-36. a helyek között célba érő csapatok pedig elbúcsúznak a sorozattól. Van még 16 olyan csapat, amely a tabella közepén végez, akik egy döntetlen után közvetlen párharcban, oda-vissza döntenek, akik csatlakoznak a nyolcaddöntőbe már eljutott klubokhoz, és innen a magatartás legyen pontosan szokásos.

A változások szerint a mérkőzések száma drasztikusan növekedne, a BL-szezonban a korábbi 125 helyett 225 meccs lenne. Ez a kis csoportok megszüntetésével együtt nagyban növeli annak valószínűségét, hogy a nagy európai csapatok minél többször összecsapnak a sorozatban, és mivel számukra nagyon nehéz lesz feladni a sorokat, ez évről évre garantált lenne .

Ingyenes kártyák

Andrea Agnelli, a Juventus jelenlegi elnöke és a fenti ötletért felelős Számvevőszék korábbi elnöke korábban azt mondta, számára ez lenne a legideálisabb versenysorozat.

Miguel MEDINA / AFP Andrea Agnelli

A kibővített főtáblán kívül a jelenlegi kvalifikációs rendszert is fenntartanák, így elvileg a kisebb országok csapatainak is lehetőségük lenne a 36 legjobb közé jutni. A négy új hely azonban nem lesz képes kvalifikációra, ill. nem kerül kiosztásra a bajnokságot vezető klubok között az első ligák után. Ezeket az UEFA biztosítja, olyan kritériumrendszer alapján, amely a gyakorlatban nagy eséllyel csak a főbb bajnoki csapatoknak kedvez.

Az első ingyenes kártyát a jelenlegi negyedik francia kapja meg, így az angol, a spanyol, a német és az olasz mellett a franciáknak évente négy kártyatulajdonos is garantált lesz.

A második ingyenes könyv sorsa kicsit érdekesebb, még akkor is, ha még nem tudni, hogyan és mikor dől el az évszakok előtt. Ezt a helyet egy olyan csapat kapja, amely az elmúlt szezonban nagyon jól teljesített a BL-ben, de az új szezonban nem tudott kvalifikálni a főtáblára.

Jó példa erre a friss Ajax, aki a 2018–2019-es szezonban elbúcsúzott a Real Madridtól és a Juventustól (és hajszál híján bejutott a döntőbe), hogy néhány hónappal később megizzadjon a másik kvalifikációjában. csoport szempont. Az Ajax ezután sikeresen kvalifikálta magát kvalifikációra, de az új rendszer kiküszöböli annak kockázatát is, hogy egy ilyen csapat ne vegyen részt a következő felhívásban.

A fennmaradó két pozíció betöltése sokkal több kétséget ébreszt, mint az első, ami leginkább azt a tényt szemlélteti, hogy az új BL kizárólag a csúcsversenyekre akar összpontosítani.

El kell ismerni, hogy ez a két hely olyan emberek számára lenne fenntartva, akik nem teljesítenek: azok a klubok, amelyek az esélyegyenlőségben a legjobban kiemelkednek, de az előző szezonban nem kaptak kiinduló helyet BL-nek a saját bajnokságukban, 5-7 helyett. az egyik helyen előadták. Ha belegondolunk, nincs esély arra, hogy a fennmaradó helyet ne kapják meg egy felső liga top csapata.

Két évvel ezelőtt a Tottenham a Bajnokok Ligája döntőjében játszott, de egy évvel később csak a hatodik helyen zárt a bajnokságban, így nem kvalifikálta magát a jelenlegi BL-be. Szabad kártyával megszerezhette volna a jogot, mivel a nemzetközi kupában nemrégiben meghatározó nemzetközi csapat, az elmúlt öt évben rengeteg esélyt halmozott fel, amelyekben csak a BL-rajtra jogosult csapatok versenyezhetnek.

Idén pedig ott van a Dortmund, amely eddig gyengén teljesít a bajnokságban, jelenleg csak az ötödik helyen áll, és jövőre könnyen maradhat a BL mögött, ahogy idén a negyeddöntőben volt, és még rövid időre is előreléphet a bosszúból a Manchester City ellen. Ha most már lenne ingyenes könyv, akkor az UEFA valószínűleg nem engedné, hogy a következő BL-szezon Borussia nélkül induljon.

Úgy tűnt tehát, hogy az európai szövetség igyekezett a nagyok kedvében járni, de úgy tűnik, nem sikerült kellően meggyőző tervet kidolgozni.

A döntés előtti napon jött a földrengés

A történet az Európai Szövetség döntése előtti napon bonyolultabb lett, 12 csapattal (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham – Anglia; Atlético Madrid, Barcelona, ​​Real Madrid – Spanyolország; AC Milan, Juventus, Internazionale – Olaszország) bejelentette, hogy az Európai Szuper Liga valóban létrejött.

A liga elnöke Florentino Pérez, A Real Madrid első embere, az alelnökök pedig Andrea Agnelli (Juventus) és Joel Glazer (Manchester United). Agnelli ugyanakkor lemondott az Európai Klubok Szövetségének vezetéséről.

A zárt turné gondolata egy ideje a levegőben lóg, a New York Times vasárnap azt írta, hogy meghozták a döntést. Ennek oka természetesen a pénz, ezen klubok nyilatkozata szerint a liga sokkal jövedelmezőbb és fenntarthatóbb lesz, mint a jelenlegi sorozat. 10 milliárd eurós alapot hoznak létre induló vállalkozásként, míg a résztvevők 3,5 milliárd eurónyi infrastrukturális beruházást kapnak, és lojalitásukért cserébe ellensúlyozzák a járvány következményeit.

A Times azt írta, hogy finanszírozási tárgyalások folynak a JP Morgan Chase-szel, és az amerikai bank nem utasította el a hírt. A terv szerint az Európai Szuper Ligában 20 csapat szerepel, a már meghirdetett 12 mellett az alapítók között további három klub lesz, a fennmaradó öt helyet meghívással töltik be – a német és a francia csapat jelezték, hogy nem csatlakoznak.

A kivitelezés úgy néz ki, mintha a mezőnyt két tízes csoportra osztanák, a fordulók a hét folyamán zajlanak, öt hazai és idegenbeli mérkőzés után a csoportok első három helyezettje bejut a negyeddöntőbe, az ötödik-ötödik pedig harcba száll előre és vissza a közvetlen kieséses rendszerhez.az ebben a szakaszban való részvételhez.

Az UEFA azonnal megérezte a problémát, miután a nagy ligák részvételével egy válságtalálkozó elítélte az általa cinikusnak tartott kísérletet, és jelezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Szuper Ligában ne legyen semmi. A fenyegetések között szerepel, hogy a szóban forgó klubok nem játszhatnak BL, EL és saját ligáikban, míg a játékosok egyetlen UEFA tornán sem játszhatnak.

Korábban a FIFA is az európai szervezet mellett állt, hírek szerint a nemzetközi szövetség betiltja a Superliga bármely szeparatista csapatának labdarúgóit, vagyis ők sem léphetnek pályára a vb-n. További probléma, hogy meglehetősen komoly jogi kérdéseket vet fel.

A fenyegetés ellenére a médiahírek hivatalosak lettek magyar idő szerint hétfőig. Az Európai Szuper Liga szervezői közleményükben azt is hangsúlyozták, hogy minél előbb szeretnék kezdeni a sorozatot (lesznek augusztustól májusig mérkőzések, meccs a döntőben és egy női bajnokság), míg a résztvevő csapatok továbbra is otthoni sorozatukban maradnak, mint korábban, mivel a hazai bajnokságok jelentik az európai klubok futballjának szívét – írták közleményükben.

Bíznak abban, hogy képesek lesznek megállapodni az UEFA-val és a FIFA-val a mindenki számára előnyös közös megoldásról.

A rajongóknak egyáltalán nem tetszik a folyamat

Most úgy tűnik, hogy a rajongók még az új rendszer iránt sem nyitottak. Az Európai Labdarúgó Szervezet (ESZA) közleményben reagált a tervekre, mondván, hogy a döntéshozók újabb lépést tettek rossz irányba.

“Még több meccs nem oldja meg a futball problémáit. Sőt, valószínű, hogy a helyzet csak rosszabb lesz, ha több meccset vesznek igénybe. A rajongók nem akarnak több futballmeccset, a szurkolók jobb futballt akarnak “- áll a szervezet közleményében.

Az Európai Szuper Liga kihirdetése után pedig a brit szurkolók csoportjai végleges árulásról beszéltek, mind a hat érintett csapat szurkolói keményen kritizálták a klubokat. De a brit miniszterelnök, Boris Johnson nyíltan ellenezte a tervet is.