A sportok osztályozásának rövid módja

Az utcán haladva, ha parkra vagy játszótérre bukkan, számos embert láthat, akik különböző tevékenységekben vesznek részt. Vannak, akik kerékpározással foglalkoznak; egyesek baseballeszközöket használnak, míg valaki azzal foglalkozik, hogy baseball-utasításokat adjon a látszólag amatőrnek. Szinte mindenki valamilyen tevékenységet folytat. Teljesen nyilvánvaló, hogy a fiatalokat jobban érdekli a fizikai tevékenység, mint az ülés vagy a társasjáték. Mindazonáltal minden egyén másfajta sportot szeret. Ha a sportok kategóriákba sorolására gondolunk, hihetetlen a kategóriák száma. Az ütő- és labdasportoktól az autósportokig, a beszállósportoktól az index-sportokig, a vízi sportoktól a búvárkodásig túl sok.

Ilyen számú sportág meghatározott kategóriákba sorolása minden bizonnyal nehéz feladat. Körülbelül sikerül javasolni néhány kritériumot, amelyek a sportot a lehető legszorosabb kategóriába sorolhatják. Ezen kritériumok alkalmazásával a kialakult kategóriák a következők,

• Verseny sportok: A verseny sportokban számos versenyző versenyez egymással és néha csapatokban is. A verseny alapvető célja, hogy a leggyorsabban és elsőként érje el a célt. A versenysportok háromféle sportágra bonthatók; emberi erővel hajtott sportok, például futás és úszás, emberi segítség, például kerékpározás és csónakázás, valamint külső áramellátás, például motoros sportok és vitorlázás.

• Ellenfél sport: ezek a sportok általában két ellenfél versenye, amelyben a játékosok által elért pontszámok döntenek a győztesről. Az ellenfél sportjai szintén három fő kategóriába sorolhatók. A mezei sportok olyanok, mint például a tenisz, a tollaslabda és a squash. A harci sportok egyéni fizikai találkozások az ellenfél között, mint például a karate és az ökölvívás. A csapatsportok pedig azok, amelyekben a csapatok más csapatokkal versenyeznek, mint például a futball és a krikett. Lehetséges, hogy az udvari sport egyben csapatsport is.

• Eredménysport: az eredménysportokat úgy tekinthetjük, mint amelyekben a játékosok megmutatják képességeiket. A kategóriák segíthetnek a világosabb megértésben. Háromféle sportolási lehetőség van; A cél sportok azok, amelyekben a cél elérése a cél, például lövészet és íjászat. A bemutató sportok azok, amelyekben a résztvevők bizonyos készségeket vagy mozgásokat mutatnak be, például testépítést, tornát és búvárkodást. Az erős sportokban a résztvevők a súlyemelés és a hármasugrás formájában mutatják be erejüket.

• Atlétika: Végül van egy atlétika, amelyben a versenyzőknek a fent említett kategóriákba tartozó különböző sportágak kombinációjában kell megmutatniuk képességeiket. Nagyjából fel tudjuk osztani őket futásra, ugrásra és dobásra. A játékosoknak számos különféle játékban kell részt venniük, és az egyik a legmagasabb pontszámot nyerő.

Ez csak egy nyers kategória volt a sportágban, ha mélyebb tanulmányokat folytat ezekről a kategóriákról. Bár ha minden kategóriát külön-külön tanulmányoz, látni fogja, hogy sok más kategóriába sorolható.