A Siófok bejutott a veretlen Európa Liga negyedik döntőjébe

Kettős győzelmet aratott a Siófok KC az Európa Liga női kézilabda négyes döntőjében, miután vasárnap 29-28-ra nyert az orosz Astrahanocska ellen a védőben.

Az Európa Kupa második sorozatában a címvédő Siófok Kobetic Andrea, Lapos Laura, Csapó-kincs és a válogatott menedzsere Tóth Gabriella hiányzó. Utóbbinak az egyik ujja eltörött a lövő kezében a pénteki játék első felében, így másfél hónapig nem léphet pályára.

Zdravko Zovko, A siófoki vezetőedző a kezdés előtt, két nappal korábban elmondta, hogy nem elégedett csapata első félidei védelmével. Ezúttal nem volt kifogása, mivel a hazaiak kiválóan kezdték, gyors ellentámadásokat vezettek a labda után, és 8-3-ra elhúzták.

Jelentős előnyük tudatában Siófok koncentrációja némileg visszaesett, lövései pontatlanná váltak, Asztrakhanocska felzárkózott (10-9), így Zovko időt kért. A folytatásban kiegyenlített volt a játék, a szünetben 15-13-ra vezettek a házigazdák.

Az orosz csapat jól teljesített a második felvonásban, Jekatyerina Zelenkova távoli lövésekből volt eredményes, de a Siófok egy-két góllal megőrizte előnyét, mert Gnonsiane Niombla minden büntetését letöltötte.

A mérkőzés utolsó negyedében a házigazdák gólja már 16 éves volt Krasznai Júlia őrzött, de a vendégek nem tudtak kompenzálni, de a védelem hiányosságai miatt Siófok (25-25).

Asztrahanocska egy 5-1-es sorozat végén megszerezte a vezetést – a meccs során először -, de a mérkőzést három góllal zárta a magyar csapat sorozatában, kettős sikerrel jutott a legjobb négy közé, és továbbra is veretlen volt az Europa-ban Liga szezon.

A pálya legeredményesebb játékosa Niombla volt kilenc góllal, Zelenkova hét lövéssel zárt. A siófoki válogatott kapusa, Szikora Melinda kilenc védekezéssel járult hozzá a sikerhez.

Az orosz csapat feladta a pályaválasztás jogát, így a pénteki párharc első mérkőzésére szintén Siófokon került sor, és hazai pályán 32–26-os sikert hozott. A kvartett döntősei május 8-9-ig szintén a francia Nantes Atlantique, a román Minaur Baia Mare és a dán Herning-Ikast lesznek. Az elődöntő sorsolására kedden kerül sor, a torna helyszíne még nem ismert.

eredmény, Európa Liga, negyeddöntő, visszavágó:

Siófok KC – GK Astrahanocska (orosz) 29–28 (15–13)
találatok / gólok: 40/29, illetve 51/28
gólok hét méterről: 6/6, illetve 3/2
kiállítások: 4, illetve 8 perc
fejlett: Siófok, kettős győzelemmel, 61-54-es összesítéssel.

A kiemelt esemény Tamara Horacek és Katarina Jezic (mindkettő fekete ingben) a francia kézilabda Fleury Loiret elleni EL-csoportmérkőzésen.