A rajongók megkérdőjelezik az Eb U21 alkalmasságát: Gera Zoltán

Szokás szerint a szombat esti Románia elleni 2–1-es vereség után többen megemlítik a szövetségi kapitány felelősségét.

Szombaton az új Bozsik arénában a magyar U21-es labdarúgó-válogatott hátrányba került a 42. percben (Szőke Adrian amelyet a játékvezető kiadott egy második sárga lappal ököllel), így több mint tíz emberrel harcolt Románia ellen az Európa-bajnokság csoportkörének második mérkőzésén több mint a feléért.

Csonka András amelyen válogatottunk még a vezetést is megszerezte, de a növekvő előnyre szert románok először egyenlítettek, majd a hajrában fordítottak a 87. percben. A 2-1-es vereség azt is jelentette, hogy az előrelépés eltűnt matematikailag válogatottunk tét nélkül, csak a becsületéért küzdve, kedden Székesfehérváron játszik Hollandiával.

Gera Zoltán A szövetségi kapitány a meccs után azt mondta:

Nagyon heves meccs volt. Nagyon nehéz egy teljes második félidőt játszani tíz emberrel, de mégis megszereztük a vezetést. Aztán az utolsó pillanatokban szögletből kaptam egy elkerülhető gólt. Most nehéz szavakat találni, emberhátrányban is küzdöttünk, és ha nincs kiállítás, akkor egészen más eredmény született volna. De nincs rá mód, ha … Ebből kell tanulnunk. Sajnálom az eredményt, de büszke vagyok a csapatra.

Nos, a volt labdarúgó-válogatottnak 97-szer igaza van, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a románok gyűltek össze a második félidőben, Vladnak, a román kapusnak háromszor kellett bátorságot tanúsítania. Előtt Bolla Bendegúz bombát, majd Mezei szabadrúgás után, de még mindig hosszabbításban, juh odaért és egy lapos lövésért a sarokban.

Nyilvánvaló, hogy a szurkolók nem olyan megértőek, különösen elítélik Gera Zoltán kapitányt. A Magyar Labdarúgó Szövetség közösségi oldalán a meccs címlapján közzétett cikk alatt több mint száz hozzászólást olvashatsz, amelyek jelentős része udvarias, de elbúcsúzik Gerától.

A visszafogottabb emberek olyan mondatokat írtak, hogy “tisztelem Gerát, de a románok elleni vereség után ne legyetek büszkék!” Vagy “vonzza a vereséget”. A leg vehemensebb szerint “Gerának örülnie kell a munkának, mert talán jó volt egy játékosnak, de egy edzőnek …” vagy “szeretem Gera Zolit, de nem hiszem, hogy ő lenne a megfelelő ember erre a pozícióra ”.

Szó szerint azóta, hogy 2019 nyarán fogadta a válogatottat, az Oroszország elleni győzelem mellett három döntetlent és hat vereséget is sikerült felmutatnia. Ugyanakkor az is igaz, hogy Gera Zoltán csapata a 16 középkorú résztvevő közül a legfiatalabb lesz, nincs jelen, inkább érett a 2023-as U21-es Európa-bajnokságra.

CSATLAKOZÁS

U21-es Európa-bajnokság: német férfiak magyar fiúkkal játszottak

A címmondat megalázónak tűnhet, de nem ez a célja. Tisztán objektív ténymegállapítás a magyar – német U21-es Európa-bajnokság (0-3) szerda esti nyitányával kapcsolatban. Itt vannak a nyilatkozat mögött meghúzódó okok.

Szombaton ellenfelünk kezdő tizenegyénél hat futballista egyenként részt vett a pályán a románok menetelésén az U21-es 2019-es Európa-bajnokságon, ahol a negyeddöntőig jutottak. Így viszont jobban korlátoznánk a negatív mutatókat Gera Zoltán és csapata számára, nem gondoljuk, hogy ez nem lenne helyénvaló a posztra.Nyilvánvalóan nem élvezhetjük a németek elleni tükör nélküli harcot és a románok elleni tíz ember szoros vereségét, mert sem az atléta, sem az edző, sem a szurkolók nem elégedettek a vereséggel, bármi is legyen az.

De a tanulságok megtanulása után ennek a fiatal csapatnak még van ideje tanulni és építeni ebből az otthoni Európa-bajnokságból. A keret túlnyomó része még mindig két évre van. Ha addigra megfelelő minőségű és mennyiségű, jó színvonalú válogatott meccset rendeznek, akkor a 2023-as Európa-bajnokság kvalifikációinak legjobbjaival is versenyezhetnek.

U21-es Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló

Magyarország – Románia 1-2 (0-0)
viselet: Trunchiat (55) és Matan (70), Pascanu (87)
Piros lap: Szőke (42)