A polgárháború poklában a tenisz mentette meg az életét

Kevés olyan teniszedző van a világon, aki ilyen történettel állhat elő Sam Jalloh. A Sierra Leonéban született 39 éves szakember egy dühöngő polgárháború közepén nőtt fel, ezrek haltak meg Afrika egyik legsúlyosabb válságában, és gyerekek vettek részt a harcokban.

A sport azonban felrobbant a kilenc éves Sam életében. Miután édesanyja és rendszeresen elment a dzsungelbe fát gyűjteni, az út egy teniszpályához vezetett.

“Nagyon sok fehér srácot és néhány fekete srácot láttam teniszezni, és ezt akartam” – mondta.

És ez a vágy örökre megváltoztatta az életét.

“Amikor anyám és apám 1989-ben elváltak, azt hiszem, anyám éppen a teniszpálya melletti területre költözött. Ott kezdtem el játszani.

Nem engedhettem meg magamnak az ütőt, ezért a kezemmel vagy a rétegelt lemezzel játszottam. Ráadásul nem volt mezítelen lábam vagy cipőm.

A sport iránti szeretete azonban nem tette lehetővé, hogy feladja álmait. Az zavarta, hogy környezete nem osztotta szenvedélyét.

Futballozott is, elmondása szerint az ország egyik legjobb ifjúsági kapusa volt, de amikor azt mondta, hogy komolyabban akarja venni a teniszt, edzője ittasnak vélte.

Apja azzal fenyegetőzött, hogy levágja az ujjait

De az apjának is volt néhány kéretlen szava.

Apám azt mondta, hogy ha valaha is részt veszek a gazdag fehérek sportjában, akkor levágja az összes ujjamat. Azt akarta, hogy orvos legyek. De dacoltam vele, ezért anyámhoz költöztem és teniszeztem. Segített felkészülni az utamra.

A szegénység sújtotta Sam napi 24 mérföldet járt iskolába, csak egyszer evett, de közben hallotta, hogy az ifjúsági válogatott teniszezői 250 dollárt kapnak edzésben és felszerelésben.

Legjobb barát Alamaminok 1998-ban bekövetkezett halála fordulópontot jelentett életében.

“Miután meghalt, azt hittem, teniszeznem kell. Korábban tanult egy kicsit, inspirált, mindig azt mondta nekem, hogy sikerülni fog ”.

16 évesen volt az első ifjúsági ITF-nél, előtte elment az apjához, hogy adjon neki egy kis pénzt.

“Az ágyában feküdt, és elmondtam, merre tartok. Biztosan azt hitted, hogy egy másik bolygóról származom, mert nem értette, amit mondtam. Adtam neki egy 50 dolláros számlát. Még soha nem látott ilyen pénzt, de elmondtam neki, mennyit ér. Elvette, nevetett és imádkozott értem.

Ez volt az első alkalom, hogy nagyon büszke rám.

A katonák elrabolták

1998 decemberében Ghánában, Togóban és Nigériában játszott, de amikor további 11 fiatal férfival hazatért, a katonák elrabolták, hogy bevonulhasson a hadseregbe.

“Szerencsére az egyik katona, Julius A hangja alapján ismertem fel. Korábban teniszeztünk egymással, tudtam, hogy biztonságban vagyok vele. Fekete üveg sisakkal jöttek, nem beszéltek, fegyverekkel ütöttek meg minket és irányították, merre kell menni. Utánam jött a fegyverrel, és felismertem a hangját, amikor azt mondta: »PJ, futnod kell. Elengedlek, menj és bújj! «

És olyan gyorsan futottam Usain Bolt ő sem fogta volna el. Aznap a tenisz mentette meg az életemet. Julius a saját életét kockáztatta értem, soha többé nem láttam, soha nem tudtam, mi történt vele.

A többi 11 fiatalt 21 nappal később engedték szabadon, addig élelem, víz és fürdő nélkül voltak.

Tenisz a bandaháború helyett

Végül Sam ott hagyta az országot, befejezte a teniszezést, és manapság a fiatalokat edzi és inspirálja. A Rainford Tennis Club és a Sphynx Tennis vezetőedzője lett, de motivációs edzőként a világ több mint 90 országába utazott, hogy segítse a jövőbeli játékosok fejlesztését.

Angliában jótékonysági szervezetekkel dolgozik Londonban, többek között azért, hogy a bandákat háborúk helyett a fiatalokat motiválja és a sport felé orientálja.

Még könyvet is írt “Hogyan változtatta meg a tenisz az életemet” amelyben minden kihívásról beszél, amellyel életében szembesült.

Ahol a futball elméje és szíve találkozik!

A legjobbak közül választott írások.

Minden hónapban legalább 24 kiváló minőségű tartalom havonta 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Amint azt csapatunk összetétele ígérte, a szövegek a legkülönfélébb műfajokban és témákban fognak megjelenni: lesznek elemzések, interjúk, rövid prózák, beszámolók, hazai és nemzetközi témák, adatok és cikkek vélemények alapján.

Kérem, maradjon minél több embernél, hogy együtt modellezhessük és felépítsük az új magyar futballújságot, amely az írások színvonalával és egyediségével akar kitűnni. Iratkozzon fel, olvasson, kövessen minket, érveljen, adjon ötleteket. Üdvözölj mindenkit ebben a közösségben, akik számára a futball csak játék, és mindenkit, akinek a futball több, mint játék.

PRÓBÁLD KI!