A mazsorettozás sport? – A Quinnipiac mazsorett vitája a bíróságok elé került

Az egyik külföldi bírósági csatában, amelyet Connecticut az elmúlt évtizedekben látott, az esküdtek most döntenek arról, hogy a mazsorett sport-e vagy sem.

A mazsorettek egy évszázaddal ezelőtt kezdték, amikor a férfiak bajnokságban ugráltak és dalokat énekeltek, hogy felvidítsák főiskolai futballcsapatukat. Mára valami sajátossá vált: a mazsorettek ugyanannyit (ha nem többet is) töltenek országos és nemzetközi versenyeken, valamint a férfi csapatok szokásos tapsán.

A vita akkor kezdődött, amikor a Quinnipiac Egyetem megszüntette női röplabdacsapatát a mazsorettek javára. A lépés hivatalossá tette: a mazsorett a fontosabb sportág volt a Connecticuti Hamden iskolája számára.

A röplabdák ezt nem vették könnyen! A csapat pert indított az iskola ellen, amely azt állítja, hogy a pompomlányok fenntartása, miközben röplabda baltát adtak, költségmegtakarítási okokból történt. Egy 11 fős röplabdacsapat évente 20 000 dollárral kerül többe, mint a 40 mazsorett számára előirányzott 50 000 dollár.

Mindkét csapat örömmel várja az ítéletet annak a bíróságnak az ügyében, amely ma megkezdte a nyilatkozatok megnyitását. A röplabdázók a 9. címet keresik visszailleszkedésük támogatása érdekében. A törvény előírja az iskolák számára, hogy egyenlő esélyeket biztosítsanak a férfiak és a nők számára az olyan sportágakban való versenyzéshez, amelyek szervezett gyakorlatokkal és edzők által felügyelt versenyekkel járnak. A mazsorettek ellentmondanak a régi sztereotípiáknak, hogy bizonyítsák ebben az esetben, hogy valójában a saját független sportjuknak számítanak. A röplabdázók szerint egy férfi csapatot soha nem bontottak szét, és a főiskolán küzd a szexizmus ellen.

Noha a Quinnipiac magániskola, állami finanszírozásban részesülnek, ezért a IX. Cím alá tartoznak.