A Manchester United botránya – ez a klub bejelentése

A Manchester United nyilatkozatában cáfolta, hogy a rendbontók vasárnap egy elfelejtett nyitott kaput léptek be az Old Trafford Stadionban, a Liverpool elleni pult előtt. Az eset miatt el kellett halasztani a mérkőzést az angol labdarúgó-bajnokságban.

A klubnak beszámoltak arról, hogy a médiában és a közösségi hálózatokon megjelent hír, miszerint egy alkalmazott elfelejtett egy nyitott bejáratot, és hogy a tulajdonosok ellen tüntetők a stadion gyepén kötöttek ki, nem igazak.

“Miután a rajongók áttörték a kordonokat és a biztonsági embereket, néhányan átmásztak a müncheni alagút kapuján, majd a lelátó alatti oldalsó bejárati ajtón léptek be, hogy kinyissák a külső kaput, így elhagyva társaikat. Később egy másik rajongó betört a mozgáskorlátozottak lift ajtaján, és egy másik csoport lépett be a lelátóra rajta “- áll a Manchesterers közleményében.

A Manchester United – Liverpool bajnokság előtt délben az otthoni teherautók már összegyűltek az Old Trafford környékén, és transzparenseket vettek elő, valamint görög tüzet gyújtottak, hogy tiltakozzanak a klub tulajdonosa, a Glazer család ellen, akik 2005 óta vezetik a klubot. Drukkerii régóta elégedetlen volt az amerikai tulajdonosokkal, és a két napig létező Európai Szuper Liga, amelyhez az MU csatlakozott, csak olaj volt a tűz számára.

17 óra 30 perccel egy órával szurkolók százai léptek pályára egy alagúton keresztül – dobtak néhány fémzsinórt – és fáklyákat gyújtottak. A biztonsági személyzet tehetetlennek bizonyult a támadással szemben, de körülbelül húsz perccel később néhány gyógyszer önként elhagyta a stadiont. Több szurkoló demonstrált a Lowry Hotelben, a házigazda csapat otthonában a mérkőzés előtt.

A műsorvezetők kezdetben csúszásról számoltak be, majd az MU nem sokkal 19 óra előtt jelentette be, hogy biztonsági értelemben elmarad a találkozó.

A rendőrség szerint a stadionban több mint ezer szurkoló és a Lowry Hotelben mintegy kétszázan vettek részt a tiltakozásban.

Russ Jackson A rendőrfőkapitány-helyettes elítélte a kábítószer “vakmerő és veszélyes” viselkedését, csakúgy, mint az MU. A klub közleménye szerint teljes mértékben elismeri az emberek szólásszabadsághoz és békés tüntetésekhez való jogát, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy több druker, igazgató és rendőr veszélyben van.

Az angol miniszterelnök kifejtette, hogy megérti a dühös rajongók érzéseit, de minden ezzel kapcsolatos erőszakos cselekményt és jogsértést elítél. Különösen a járványos helyzetben bevezetett és még mindig érvényben lévő korlátozások megsértése.

Az MU támogatói ugyanakkor azt is elmondták, hogy tetteikkel nemcsak tiltakoztak a Glazer család ellen, hanem nyomást akartak gyakorolni a brit kormányra is. Biztosítani akarják, hogy a jövőben egyetlen befektető sem szerezhessen többségi részesedést egy profi futballklubban – írja az MTI.