A magyar úszó könnyedén megúszta az aranyat az Európa-bajnokságról

Olasz Anna ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszóversenyen a budapesti vízibajnokságon – írta az MTI.

A Lupa-tó versenyén elképesztően feszes volt a 27 éves magyar versenyző, közvetlenül az olimpiai bajnok és a címvédő mögött, aki szerdán 5 kilométert győzött. Sharon van Rouwendaal felől, ezzel megnyerve az Európa-bajnokság első magyar érméjét.

Az olasz Annának eddig 25 kilométeren volt világ- és ezüstbajnoksága, most pedig az olimpiai mezőny számával az Európa-bajnokság dobogójának második fokára ülhet.

A riói ezüstérmes Rachele Bruni a harmadik, míg két másik magyar úszó, Rohács Réka a 10., Sömenek Kata pedig a 13. helyen végzett.

Az olasz az elsők között távozott viszonylag korán, de Van Rouwendaal hirtelen eltávolodott mindenkitől. A holland klasszis csaknem 800 másodperces előnyt szerzett a kapu előtt mintegy 800 méterrel, de aztán mintha elvesztette volna erejét, az üldözők szinte egy pillanat alatt hozzáértek a magyar versenyző vezetésével.

Az utolsó 200 méteren már egyértelmű volt, hogy az arany kettőjük között dől el, majdnem tíz kilométer után mindkettőnek sprintelnie kell a győzelemért.

Végül a hollandok 30 másodperccel korábban a falnak csapódtak, megnyerve karrierjük hetedik Európa-bajnokságát, 2018-ban pedig Glasgow után megnyerték az 5 és 10 km-es budapesti futamokat is.

Természetesen nagyon szerettem volna érmet szerezni otthon. Az elmúlt évek nem voltak olyan sikeresek, mint én lettem volna, voltak jó és rossz pillanatok is, de az eredmények nem úgy jöttek, ahogy edzettem. A munka megérett

Anna M Italian elmondta az M4 Sportnak, aki hozzátette, hogy a koronavírus miatti kényszerű megszakítás különösen jót tett karrierjének, mert így ellazulhat.

Hozzátette: még mindig nincs köze a május végén Setúbalban megrendezésre kerülő olimpiai selejtezőkhöz, most szeretné átélni a pillanatot.

Eb, nyíltvízi úszás, nőknek 10 km

1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1: 59.12,7
2. ANNA OLASZ Hátránya 0,3 másodperc
3. Rachele Bruni (Olaszország) 2,4 mp. H.
… 10. Rohács Réka 20,5 mp. H.
… 13. Sömenek Onon Kata 2: 51,2 perc hátrány