A magyar teniszszövetség megszabadulna 20 milliárd költségétől

2019-ben a teniszszövetség akkori vezetése minden szempontból kedvezőtlen szerződést írt alá a Fed Kupa megrendezésére. A jelenlegi testület, amelynek már Lázár János az elnöke, megpróbálja enyhíteni a károkat, most a világjárványra hivatkozva.

A tenisz gyakorlatilag egyéni sportág, de a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) a nemzeti csapatok versenyét is megszervezi. A férfiak számára a Davis Kupa, amelynek kvalifikációja legfeljebb helyben érdekes, de döntője a nemzetközi média iránt is felkelti az érdeklődést. Az utolsó pandémiát megelőzően, 2019 novemberében, először 18 csapat részvételével, a Davis Kupa döntője, amelyre már új szabályok alapján került sor, minden tekintetben kudarccal végződött.

A 2020-ra tervezett, 12 csapatos döntővel rendezett női verseny, a Fed Kupa – amelyet azóta Billie Jean King Kupának hívnak – eddig nem hozta meg a közönség lázat.

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) korábbi vezetése azonban – Szucs Lajos az elnökkel és Richter Attila főtitkárral az élen – azonban a női csapatverseny 2020-as, 2021-es és 2022-es döntőjébe indult, majd eladta a magyar kormánynak, amely szintén garantálta a rendezvény pénzügyi támogatását. Az MTSZ volt főtitkára kifejtette a szervezet ésszerűségét, mondván: „Ez a torna a női tenisz egyik legfontosabb eseménye lesz, amelyet a világ tíz és százmillió nézője követ majd show-k révén, és tízezrek a helyszínen, amely hatalmas reklám a fogadó város és a fogadó ország teniszje számára ”.

Ez eleinte nagyon eltúlzott elvárásnak tűnt, de amikor kiderült, hogy egy hároméves elszámolás költsége 20,6 milliárd forint, végül sokak számára megszüntette a garanciát.

Fedezték a magyar teniszpályát

2020 nyarán, és a Richter esett, Szucs a szövetség csúcsaként hagyta el a sportot. Az új elnök, aki egyben a Fidesz elnöke is, Lázár János megkezdte a 3,5 milliárd forintos adósság és egyéb hátrahagyott romok elszámolását – a bűnügyi feljelentések azóta gyengültek.

Az új MTSZ elnökség nyilvánvalóan menekülne a Fed Kupa elől, amelyért rajtunk kívül, Chicagóban, Londonban, Isztambulban és Szentpéterváron senki sem vonult vissza a 8 millió dolláros jogdíj megtartásától. Lázár korábban azt mondta az Eurosportnak, hogy ha ezt átélte, biztosan nem javasolta volna az illetékeseknek, hogy kérjünk megoldást.

Marjai János / 24.hu Megújító Közgyűlés a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ahol 2020. július 27-én Lázár Jánost választották az Egyesület új elnökévé.

A 2020-as első budapesti döntőre már elkeltek a jegyek, amikor Covid közbelép és a bajnokság véget ért, de az MTSZ csütörtöki közleménye azt sugallja, hogy az egyesület idén sem rendezi meg a Fed Kupát – ami egybeesik Lázár kijelentésével, miszerint nem Szeretem egy magas színvonalú túrát tenni Magyarországon 2021-ben. Azt írták:

Az MTSZ vezetése úgy véli, hogy tekintettel a COVID-19 egyre újabb mutációinak megjelenésére és az emberi életet fenyegető veszélyekre, nem lehet nemzetközi teniszversenyt szervezni az emberi egészség és élet védelme érdekében.

A szökés ismét járvány. A közlemény ugyanakkor kimondja, hogy “az elnökség egyetértett abban is, hogy alaposan meg kell vizsgálni a korábbi szövetségi vezetés által 2019-ben aláírt eredeti szerződés szakmai és pénzügyi hátterét, hogy a magyar adófizetők által finanszírozott verseny kérdése nyugodt és nyugodt lehessen. a legkisebb veszteségekkel végződik. Ezzel kapcsolatban szeretnék minél előbb megszervezni a szükséges konzultációkat a két szerződéses partnerrel, a Nemzeti Sportügynökséggel és a Nemzetközi Teniszszövetséggel. “

Vagy a szövetség megpróbál egy újabb járványhullámot vis maiorként felhasználni nemcsak az idei egyezség felmondására, de akár a teljes szerződésre is.

A kérdés természetesen az, hogy miért lenne kockázatos a Fed-kupa megrendezése, ha időközben a világ más országaiban teniszversenyekre kerül sor, idén Grand Slam tornát rendeznek, és Budapest ad otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak elülső ház júniusban?

“Minden sportági szövetség és minden igazgató maga mérlegelheti a kockázatokat, minden szempontot figyelembe véve. A tenisz mintájára tavasszal az Egyesült Államokban az Indian Wells-i két ATP 1000-es verseny egyik szervezője úgy döntött, hogy nem szervez tornát, míg Miamiban a torna megszervezéséről döntöttek. Fontos például az is, hogy a Fed Kupa fedett rendezvény lenne. A Magyar Tenisz Szövetség elnökségének egybehangzó véleménye az, hogy nem tartja lehetségesnek a jelenlegi járványhelyzetben való megtelepedést “- mondta az MTSZ a 24.hu megkeresésére.

Javaslatunkra, miszerint elhalasztanák vagy véglegesen megszabadulnának a Fed Kupa terheitől, a szövetség a következőképpen reagált:

A jelenlegi helyzetben senki sem mondhatja bizonyossággal, hogy 2022-re a járvány elmúlik, és a verseny biztonságosan lezajlhat.

Azt is megkérdeztem, hogy a szerződés lehetővé teszi-e a szervező fél számára, hogy egyoldalúan elálljon a szerződéstől, vagyis ha a magyar oldalról 2019-ben aláíró személy vis maior záradékot írt alá. Én azonban kitérő választ kaptam, mondván

A szerződés átfogó felülvizsgálata folyamatban van, és az MTSZ nem kívánja nyilvánosságra hozni a megállapodás részleteit a véglegesítés előtt.

Ami a jó hírt illeti, úgy tűnik, hogy a Magyar Tenisz Szövetség jobban védi az adófizetők pénzét, mint az előző, amely összekeverte Budapestet Wimbledonnal, és egy WTA-tornára szerződést írt alá füves pályával, egyetlen magyar füves teniszközpont nélkül. Rossz hír: a Szucs Lajos köztársasági elnök által aláírt különféle nemzetközi szerződések felmondása, kompenzációja borzasztóan az állam korából származott, sok pénz, millió euró. A Fed Kupa tánc a végén még jobban károsíthatja az adófizetőket.

Kiemelt kép: Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első amerikai válogatott tagja, aki 1963-ban megnyerte a Fed-kupát, Fürjes Balázs, a nemzetközi sportversenyek kormánybiztosa, Szucs Lajos, az Amerikai Tenisz Szövetség elnöke, parlamenti képviselő és Richter Attila, a Szövetség főtitkára 2019. június 27-én sajtótájékoztatót tartottak a londoni Queen’s Tenisz Klubban. Az eseményt bejelentették. Hogy Magyarország ad otthont a női tenisz Fed Cup-döntője 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben átszerveződött.