A magyar származású japán olimpiai bajnokot agyi limfómával kezelik

Az agyi limfóma, egy rendkívül ritka rák kezelésére szolgál Murofusi Kojit, az olimpiai kalapácsvető és japán világbajnok, aki szeptemberig a tokiói olimpia sportigazgatója volt, írta az insidethegames.biz.

A portál szerint a 46 éves sportvezető már megműtötték, és ebben a hónapban őssejt-átültetésen esnek át. Tavaly daganatot találtak az agyában egy váratlan zuhanás miatt végzett vizsgálat eredményeként.

A rosszindulatú limfóma olyan betegség, amely 100 000 emberből egyet érint, és oka még mindig nem ismert.

A portál szakembert idézett.

Murofusi, miután 2014-ben lemondott a tokiói olimpiai játékok sportigazgatói posztjáról, kinevezték a kormány által 2015-ben tavaly szeptemberben létrehozott Japán Sportügynökség élére. Versenyzőként aranyérmet nyert a 2004-es athéni olimpián és a 2011-es atlétikai világbajnokságon.

Murofusi, akinek magyar ősök voltak a görög fővárosban – édesanyja erdélyi -, olyan módon lett olimpiai bajnok, hogy a kezdeti győztes Annus Adrian doppingszabály megsértése miatt kizárták. Ezen a tornán a 2012-es londoni játékokon harmadik lett Pars Krisztián nyerte. Emellett ezüst (2001) és bronz (2003) érmet nyert a kalapácsvető japán világbajnokságon, valamint 1998-ban és 2002-ben megnyerte az ázsiai bajnokságot.