A magyar evező nehezen hitte el, hogy otthagyja ellenfeleit az Európa-bajnokság döntőjében

Az A-döntőben mindkét magyar egység aranyérmet nyert vasárnap, az evezős Európa-bajnokság zárónapján, az olaszországi Varese-ban – írta az MTI.

Galambos Péter egy könnyű, tíz induló pár érdekelte, akik nem szerepeltek az olimpiai programban, ahol rajtgólt nyert. A galambok már majdnem 500 méteren el tudták hagyni a pályát, a távolság közepén megduplázódott a különbség. Miután a riválisok egymás után harcoltak, de 1500 méteren nem tudták elérni a magyar evezőt, így magabiztos előnnyel végzett.

“Viszonylag könnyedén tudtam nyerni. Nem gondoltam, hogy ennyire megelőzöm a többieket.

Sejtettem, hogy gyors leszek a döntőben, és a mezőny első felében indulok, de nem számítottam rá, hogy ilyen messzire tudok csúszni. Nagyszerű verseny volt, minden összecsukódott

– Ő mondta.

A 34 éves felnőtt evező számára ez a második aranyérem, miután megnyerte a 2019-es Európa-bajnokságot. A könnyűsúlyú párosban is korábban az Európa-bajnokságon második helyezést (2017) nyert, míg három ezüstérmet (2012, 2016, 2019) és két bronzérem (2010, 2013) a világbajnokságon.

Három egységet jelöltek a könnyűsúlyú páros versenyre, amely szintén nem szerepel az olimpiai programban, így Szabó Bence, Furkó Kálmán A magyar hajó által megvásárolt érmek biztosak voltak.

A döntőben az olaszok kezdtek a legjobban, 500 méteren fél hajót vittek el szorosan tapadó magyaroktól, ezzel megduplázták előnyüket a második negyedben. Szabó és Furkó közben azonban a hajó 1000 méter után indult, egyre közelebb kerültek az olaszokhoz, 1500 méteren pedig már szabadok voltak. Miután fellendülésük kitartott a táv utolsó negyedében, végül majdnem három hajóval értek célba.

Az egység a hét elején még két könnyűsúlyú párban evezett az olimpiai programban, de még nem sikerült kvótát szereznie Tokió számára.