“A lakosság része vagyunk” – a norvég olimpikonok nem követelik meg a rendkívüli oltásokat

Minden ország más és más megközelítést alkalmaz a koronavírus elleni védelemben és oltásban. Amíg a magyar olimpiára készülő sportolók sorra kapják az oltást, mindez Norvégiában nem történik meg.

Tore Övrebö, a Norvég Olimpiai Bizottság hosszúkás sportágának igazgatója elmondta, hogy a norvég hatóságok oltási tervét követi, és nem kampányol, hogy négy hónappal később, a tokiói nyári játékok előtt mintegy 90 olimpiai sportolót koronavírus vakcinával oltsanak be.

Követjük a hatóságok oltási stratégiáját, nem ott lopunk először. Mi is a norvég lakosság részei vagyunk

– idézte a Daniasport.hu a VG.no portált.

Övrebö szerint a tokiói szervezők olyan fertőzésellenőrző rendszert hoznak létre, amely nem igényel oltást. Hangsúlyozta, hogy bízik a jelenlegi rendszerben, amint azt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgynevezett játékkártyája megköveteli, egy külön kézikönyv, amely szintén foglalkozik a világjárvány szabályaival.

Úgy véli, hogy nagyon kevés az esély arra, hogy valaki megfertőződjön az olimpia alatt, mert a nagyon szigorú előírások részeként kötelező tesztek lesznek indulás előtt, Japánba érkezésükkor, olimpiai tartózkodásuk alatt.

A sportigazgató szerint egyelőre egyetlen norvég sportoló sem jelezte, hogy lemaradna az olimpiáról, ha nem időben oltják be.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem vett részt az oltásban.