A gördeszka sport kiemelkedő úttörői

Ha valamikor korcsolyázó voltál, vagy érdekelt a sport, valószínűleg hallottál Tony Hawkról és Rodney Mullenről. Ezek a férfiak voltak a mozgatórugók a mai gördeszkázásnak.

Tony Hawk: Most valószínűleg a legtöbb ember hallott a Tony Hawk névről. Neve szinonimája a rendkívül szórakoztató, cselekvésorientált sportoknak. Ami népszerűségéhez vezetett, népszerű Tony Hawk Pro Skater videojáték-sorozatának bemutatása. A sorozat a Play Station videojáték-konzolon kezdődött, és másokhoz vándorolt. De Tony Hawk különböző módon érintette a gördeszkás közösséget. Népszerűsítette és támogatta a szervezett gördeszkázási eseményeket, például az Xgames-et, amelyeken szintén részt vett. Kiemelkedő eredményei ezeken az eseményeken a “900”, egy olyan mozdulat, amelyben az egész testet 900 fokkal elforgatva trükközik. Ezt a figyelemre méltó eredményt senki más nem érte el és nem rögzítette a sport történetében. Más extrém sportok rajongói megpróbálták elkészíteni a 900-as modellt, de sokkal könnyebb rögzített felszerelésekkel, például kerékpárokkal. Tony Hawk háromszor még 900-at teljesített, ezután azt mondják: “42 éves vagyok, és 900-at készítettem”. Ezt egy trükköt 10 évvel ezelőtt szerette volna teljesíteni, és végül elérte célját. Tettei legendásak a sport történetében, és úttörőként mindig emlékezni fognak rá az extrém sportok terén.

Rodney Mullen: Ha láttál már valakit rúgni (trükk, amely a tábla függőleges elforgatásával jár), akkor Rodney Mullen-nek köszönetet kell mondania ezért a zseniális lépésért. Sok más fonási mozdulatot hozott létre, és keményen dolgozott számos gördeszkás trükk megalkotásán, amelyek a lehetetlent is magukban foglalták. Sok más forgó mozdulatot is tökéletesített, és az a képessége, hogy fenntartsa az egyensúlyt a deszkán, szórakoztató gördeszkás nézővé tette. Bemutatta és népszerűsítette a lapos föld nélküli stílust, mint gördeszkás stílust, amelyet később más korcsolyázók úgy döntöttek, hogy utánozzák. Eredményei közé tartozik a verés. 18 hosszú ideje futó gördeszka filmben vett részt, főleg zenei montázsaiban. A Tony Hawk Pro Skater sorozatban is szerepel, mint olyan játékos, akivel a játékosok választhatnak, hogy játszanak-e.

Alan Galfend: Alan Galfend az 1970-es években kezdett gördeszkázni. Feltalálta és népszerűsítette az “ollie” -t, egy lapos trükköt a földön, amelyben ugrál a gördeszkával, és magához húzza a testéhez. Ezt a trükköt később sík, szabad terepen, valamint zöld alkalmazásokban is alkalmazták. A trükk új rotációt hozott létre a gördeszkázáson, mert a sportnak nem volt túl sok trükkváltozata az ollie létrehozásáig. Az ollie-trükkből generálva számos más trükk volt lehetséges, beleértve a mozgáshoz szükséges trükköket, pörgetéseket és őrlést / csúsztatást. Alan Galfend otthagyta a gördeszkázást, hogy más érdekeket vegyen fel, ideértve a kocsisportot és a Volkswagen-versenyt. Később szervizboltot és gördeszkaboltot nyitott, mindkettő az adott iparágban híres.