A futball mint népszerű sport

A labdarúgás vagy a foci, amint az a világ számos részén ismert, olyan sport vagy játék, amelyet két csapat játszik, mindegyik tizenegy játékost tartalmaz. Téglalap alakú mező, mindkét végén kapufákkal, amelyben az ellenfél csapatainak a játék kontúrjának alakjában kell eltalálniuk a kaput. Van egy szabályrendszer, amely irányítja a játékot, bár sok változás történt a játék mostani módjában.

Könnyen a világ legnépszerűbb sportja, tekintve, hogy a világ több mint 200 országából több mint 300 millió játékos vesz részt ebben a sportban.

A modern futball eredete vagy találmánya érdekes és olykor ellentmondásos részleteket vet fel. Széles körben úgy vélték, hogy Nagy-Britannia vagy Anglia volt az a hely, ahol a játékot először a középkorban játszották, és fokozatosan elterjedt egész Európában. A “labdázó fiúk partiját” magában foglaló játékot először a XIX. Századi Angliában figyelték meg. A kínaiak azonban azt állítják, hogy az angliai sport nagyrészt a Kínában néhány évszázaddal korábban játszott hasonló játékból származik. A legtöbb akkori sporttól eltérően “gyalog” és nem lóháton játszották, innen ered a “foci” elnevezés. De a két változat között nagy különbségek vannak.

A játék növekedése és népszerűsége nem kérdőjelezhető meg, és számos rendkívül rangos eseményt és versenyt szerveznek egész évben különböző országokban. A profi futballban több olyan sportoló is növekedett, akik a legmagasabb szinten játszanak, követve a sok csapat hatalmas rajongóit. Az angol Premier League futballszezon nagyon várt mérkőzés, és a futballrajongók a stadionokba özönlenek, hogy megnézzék kedvenc csapataikat, amelyek számos nemzet profi futballistáival vannak felszerelve.

A “futball” az amerikai futballhoz kapcsolódó kifejezés, és állítólag az angol rövidített szlengből származik hivatalos neve, a Football Association.

Sok más sporthoz és játékhoz hasonlóan, amelyek nagy pénzösszegeket és tekintélyt vonnak maguk után, a futball is az elmúlt években megkapta a gyalázatosságot és a botrányokat. Hasonlóan a FIFA volt elnökéhez, Sepp Blatterhez és Michel Platinihez, a szupersztárhoz őket is korrupcióval vádolják, és teljes felfüggesztésükkel és tilalmaikkal néznek szembe. Számos szempont, mint például a magatartási kódex, a hűség, az összeférhetetlenség, valamint az ajándékok és jutalmak elfogadása szerepel a játékban magasabb beosztású tisztviselők ellen felhozott vádak között.

Az évek során a dél-amerikai játékosok dominanciáját a játékban lassan több európai játékos váltotta fel, de a játék még utcai sportként is rendkívül népszerű, mivel nem igényel sok felszerelést vagy infrastruktúrát.