A búvárkodás csodálatos sport: csak a kockázatokat szünteti meg

A kalandcsatornák és a turisztikai csatornák lenyűgöző dicsőséges képeket mutatnak a kék égről és kristálytiszta vízről, valamint a halak között búvárkodó emberekről. A kérdés az, hogy biztonságban vagyunk-e a különféle víz alatti életek között, amelyek némelyike ​​rendkívül veszélyes lehet, és az emberektől idegen területen nem úszásra születtünk és nem tudunk lélegezni a víz alatt, igaz?

Az egyszerű válasz: igen és nem. Hasonló a hegymászáshoz. Amikor Edmund Hillary-t megkérdezték, hogy a hegymászás veszélyes-e, azt mondta, nem akkor, ha tiszteletben tartja a hegyet. A búvárkodás sem veszélyes, ha követi őket. Nem veszélyes, amíg betartja a biztonsági utasításokat, megfelelő felszereléssel rendelkezik, ismeri a korlátozásokat és ezen határokon belül marad.

Kis kockázat jár, az operatív szó “kicsi”. A DAN Diving Fatalities Workshop jelentése szerint a halálesetek rendkívül ritkák, és a 2010-es tanulmány kimutatta, hogy minden haláleset 211 864 merülés után történt. Mennyire kockázatos? Sok sofőr hal meg közúti balesetekben, és a hosszú távú versenyen meghalni esélye nagyobb, mint a búvárkodás esetén – tehát a búvárkodás halálának valószínűsége meglehetősen távol áll.

Mint minden extrém sport esetében, a kockázat mindig jelen van. A búvárok teljesen függenek a felszerelésüktől, hogy lélegezzenek. A felszínre való visszautazás képességeiktől függ, a megfelelő felszerelés és a sürgősségi kiképzés használatától. Megfelelő szellemmel és jellemmel közelítse meg a sportot. Gyarapodjon benne gyakorlással és edzéssel. Ne vállaljon indokolatlan kockázatokat. A lenti nagyobb halak tanulékonynak tűnhetnek, de nem kutyák, akiket meg lehet simogatni és megölelni, ezért tartsanak tisztelettudó távolságot.

Felmérések kimutatták, hogy a sportban bekövetkezett halálesetek többségét emberi tévedés okozta, és teljesen megelőzhetőek voltak. A három fő ok a búvárban már meglévő betegség volt, amely túllépte a képességeit és gyorsan leereszkedett.

A már meglévő betegség miatt elhunyt emberek nem közölték egészségügyi állapotukat az orvosi búvár kérdőívben. Ha így tettek volna, nem maradtak volna a vízben. A gyors leereszkedés biztosítja a felhajtóerő gyenge ellenőrzését, elnyeli a pánikot és hibákat követ el. Végül annyira szivattyúzott és túl magabiztos vagy, hogy túllépsz a határaidon, és nem tudsz figyelmeztetni partnereidet, ha vészhelyzet merül fel – a hamis bravúr gyakran katasztrófával végződik, nemcsak merüléssel, hanem minden társadalmi kategóriában.

Annak érdekében, hogy a merülései remek szórakoztató élményt nyújtsanak, győződjön meg róla, hogy megtervezi a merülést, mielőtt a vízbe lépne. Soha ne merülj mélyebben, mint az első merülésed. Mindig ellenőrizze a búvárfelszerelést, és maradjon az előírt emelkedési és süllyedési határokon belül.

Félúton hajtson végre egy 3 perces biztonsági megállót, és ellenőrizze, hogy minden ellenőrzés alatt van-e, és ne menjen folyamatosan fel-le, ha víz alatt van. És soha ne lépje túl a képzettség és a készségek határait.

Ha hirtelen találkozik egy cápával? Ne essen pánikba, maradjon nyugodt és maradjon közel búvárbarátjához. A látvány ritka és csodálatos kilátás, ezért élvezze. Tartson azonban tiszteletteljes távolságot, és ne ússzon gyorsan. Nem úszhatja meg, de ha a kíváncsiság kielégül, úszni fog. Ez történik szinte minden alkalommal – gondoljon arra a csodálatos időre, amikor szórakoztatni fogja barátait és családját a cápákkal való nagyszerű találkozásról.