A belorusz kormány büntetőeljárást indít a hármas olimpiai érmes ellen

A belorusz kormány büntetőeljárást indított a háromszoros olimpiai érmes, Alakszandra Herasimenja ellen.

Az insidethegames.biz jelentésben azt írta, hogy a 35 éves sportoló segített az újraválasztáson, 2020 augusztusában Alekszandr Lukasenko az elnök lemondását követelő tiltakozó mozgalmak megszervezése. Herasimenját azzal sértették, hogy olyan sértő információkat terjesztett, amelyek anyagi kárt okoztak és rontották az ország hírnevét.

Az előző évtizedben Herasimenja két olimpiai ezüst és egy bronz mellett az előző évtizedben világ- és Európa-bajnokságot nyert. Az ellene indított pert meghallgatva elárverezte 2012-es világbajnoki aranyát, és az eBay-akció során fekete szalagot adott az érméhez. Üzenete szerint a fekete szalag a hatalmi önkény valamennyi belorusz áldozatának szimbóluma.

A BSSF tavaly nyári megalakulása óta jogi, pénzügyi és szellemi támogatást nyújt a rászorulóknak is, és igyekszik segíteni a tömegmozgalom tagjainak az államfő lemondását, köztük számos sportolót.