A bajnok, aki királyi nyomásra jutott az olimpiára, meghalt

Április 21-én hunyt el 93 éves korában Haakon Brusveen, a norvégok legendás sífutója.

Brusveen asztmával és légszomjjal született, ezért sífutásba kezdett. Kis családi gazdaságban nőtt fel, és azt tervezte, hogy kertész vagy asztalos lesz. Miután azonban megpróbált egy síversenyt az iskolában, ahol a húgától kölcsönzött síléceken indult és nyert, alapvetően megváltoztatta az életét.

Bár az ötvenes években kiválóan játszott, nemzetközileg nem érte el a csúcsot. A hazai bajnokságban 15 és 30 kilométeren öt aranyat is nyert, és váltóban aranyérmes is volt. De az 1952-es olimpián csak egy tartaléka volt, 1956-ban 15 kilométeren ötödikként, a váltóban pedig negyedikként kellett végeznie.

A világbajnokságon kétszer is a 4. helyen végzett, úgy tűnt, nem tud felállni a dobogóra.

1960-ban még lehet esélye, de ismét csak tartalék státuszt kapott. Szerencsére néhány meccsen kiválóan szerepelt a játékok előtt, ezért a közönség követelte a csapatot. Az Aftenposten újságírója, Sverre Fodstad elvitte a problémát a sportot szerető vezetőhöz Olav és a király kijelentette:

Azt akarom, hogy Brusveen csatlakozzon a Squaw Valley csapatához.

Egy ilyen üzenetet az Olimpiai Bizottság nem hagyhatott figyelmen kívül, ezért Brusvenent elvitték a téli olimpiára. Sőt, miután a norvégok sokat égtek a 30 kilométeres versenyen, 15 km-rel indulhatott. És ha már ott volt, akkor egy hatalmas verseny győzte le az általa valószínűbbnek tartott svédtől Sixten Jernberget és a finn Veikko Hakulinent.

Ő sem maradhatott ki a váltóból bajnokként, és bár ő volt az utolsó ember, aki 20 másodperccel vette meg a távot, Hakulinen ezúttal jobb volt nála. és végül kiváló hajjal a finnek nyolc tizedmásodperccel nyertek.

Brusveen a Squaw Valley-i olimpia után úgy döntött, hogy biatlonozni indul, de 1964-ben ismét megkapta a tartalékot. Pályafutása végén sportriporter és szakmai kommentátor lett.