30 résztvevő fertőzött meg a kardvívó világkupán Budapesten

A francia L’Equipe szerint a budapesti vb karddal összesen mintegy 30 résztvevője fogta meg a koronavírust a múlt héten, jelentős részük versenyző vagy edző, de legalább egy bíróról is tud – írja a 444 a nemzetközi vívó élet első nemzetközi eseménye.

A magyar szövetség a portálnak elismerte, hogy nyolc pozitív esetet találtak Budapesten, de időközben egyre több, a versenyből visszatérő résztvevő észlelte a vírust.

A 444 megjegyzi továbbá, hogy a német Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) megkérdőjelezte az olimpiai kvalifikációs versenyek időpontját és a csütörtökön Budapesten alkalmazott egészségügyi szabályok tényleges hatékonyságát, a magyarországi verseny jelentős számú fertőzésére hivatkozva. A japán szövetség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy magyar csapatuk több tagja hogyan fertőződhetett meg a koronavírusban.

A vívó egyesület azt írta a 444-nek, hogy Magyarországon jelenleg 8 olyan versenyző van, akik COVID-fertőzés miatt nem tudtak hazatérni. Azonban csak informális ismeretekkel rendelkeznek a Magyarországról távozó versenyzők helyzetéről. Megjegyezték azt is, hogy egy év után először került sor egy nemzetközi vívóversenyre, amelyet az olimpia közeledése miatt nem lehetett tovább halasztani.

Ez a verseny mintául szolgált a vívás nemzetközi életének újraindításához is

Hozzátették. Azt is írták, hogy a szervezők több fórumon megteremtették a biztonságos szervezéshez szükséges feltételeket, rendszeresen felhívták a figyelmet a megfelelésre, és ezek megvalósításához az úgynevezett COVID-Marshallt használták. Véleményük szerint “az egyének ilyen felelősséggel kapcsolatos egyéni felelőssége sem mondhat le a közös célról”.