2032-ben nem lesz olimpia Budapesten

Az ausztrál kormány megadta a szükséges garanciákat a nyári játékok rendezésére Brisbane-ben, így 2032-ben nem lesz olimpiára Budapesten – írja a Népszava.

A lap megkérdezte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), az idén január 27-én felállított Budapest2032 bizottság sorsát és azt is, hogy mikor fog megállapodni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a MOB.

A Budapest2032 szakbizottság alakuló ülésén sok szó esett arról, hogy az olimpiára való beiratkozás programja jelenleg nincs pontosan meghatározva. Mivel az odaítélési folyamat nem egyértelmű, nehéz valóban felmérni a függőben lévő pályázatok tényleges súlyát. Várjuk a további fejleményeket, miközben folytatjuk a kezdeti lépéseket, szeretnénk folytatni a megkezdett utat, amely a jövőben néhány budapesti olimpiai játék megszervezéséhez vezet.

– válaszolta a NOB, ígérve a májusi egyeztetés időpontját.

Ez utóbbi jelentősége, hogy a bizottság megtudja, érdemes-e figyelembe venni a 2036-os rendezést, vagy fontolóra kell-e venni a budapesti olimpiával kapcsolatban. A két Korea továbbra is érdeklődött a 2032-es nyári játékok iránt, de nem valószínű, hogy egy ázsiai ország ismét verseny nélkül megnyeri a 2036-os meccseket.