MONA a Szigeten 2012

Az idén is ott voltunk a Civil Szigeten

- immár hatodszor -, és programunkban ismét a tudatosságnövelő és ismeretterjesztő tevékenységekre helyeztük a hangsúlyt.

Fő témánk ezúttal a szexuális erőszak elleni küzdelem volt.

Noha köztudott, hogy a nemi erőszak az egyik legsúlyosabb, hosszú távú következményekkel járó erőszak-fajta, mégis számos téves, sőt, rosszindulatú sztereotípia veszi körül. A sztereotípiák az áldozatok felelősségét hangsúlyozzák, és az elkövetők felmentését szolgálják. Idei programunkkal kettős célunk volt:  hozzájárulni a káros tévhitek és sztereotípiák eloszlatásához, és  információkat szolgáltatni arról, hogy mit tehet, hova fordulhat az, aki segítségre szorul.

Programunk kapcsolódik egy jelenleg is futó projektünkhöz: részt veszünk a női és emberijogi civil szervezetek (NANE, PATENT, Női Érdek, Amnesty International Magyarország) által alapított KERET Koalíció (Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért) munkájában. A Koalíció telefonos segélyvonalat működtet, melyet a szexuális erőszak áldozatai mellett az áldozatok segítői is hívhatnak, és összeállított több, az áldozatoknak és laikus, valamint professzionális segítőiknek és más, az áldozatokkal találkozó szakembereknek szóló kézikönyvet.

A látogatókat több nyelven beszélő csapatunk fogadta:

• kvíz a szexuális erőszakkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről
  • papírrepülő-hajtogatás a szexuális erőszak elleni szimbolikus kiállásképp (Egy japán hagyomány szerint ha valaki meghajtogat ezer papírdarvat, annak teljesül egy kívánsága. A mi kívánságunk, hogy többé senkit se érjen szexuális erőszak. Darvat még nem tudunk hajtogatni, ezért egyelőre beértük  ezer papírrepülővel).
  • beszélgetés.
  • fotókiállítás (A fotósorozat képei - a Képzőművészeti Egyetemen tanuló Simon Zsuzsanna Reszketés c. sorozata - olyan helyszíneken készültek, ahol – rendőrségi adatok alapján – korábban nemi erőszak történt: a képeket a művész a napnak abban az órájában készítette, amikor a bűncselekményt elkövették. A képek mellett a rendőrségi anyagok kivonata volt olvasható.)

A nemi erőszak leggyakoribb színhelye a lakás

Ajándéktárgyak

Mint minden évben, idén is különböző ajándéktárgyakkal készültünk a kvízt kitöltő, papírrepülőt hajtogató, érdeklődő látogatóink számára:

•  hűtőmágnes (angol és magyar nyelvű, különböző feliratokkal),
  • kulcstartó-síp (veszély esetén a síp megfújásával a megtámadottak felhívhatják magukra a figyelmet), egy a nemi erőszak áldozatai számára működtetett vonal telefonszámával ellátott információs lapocskával:

Kulcstartó előlap

Kulcstartó hátlap

• női és férfi póló “Így néz ki egy feminista / That is what a feminist looks like” felirattal:

A CivilSzigetre készített összes anyagunk – a külföldi szigetlakókra való tekintetettel – a magyar mellett más nyelveken (angol, német, francia) is elérhető.

Néhány jótanács erőszakelkövetés ellen

Comments are closed.