EU stratégia az emberkereskedelem ellen

Június 19.: „Az emberkereskedelem felszámolására irányuló európai uniós stratégia”

Közlemény:

Az Európai Bizottság az emberkereskedelem felszámolására irányuló, 2012-2016-ra vonatkozó európai uniós stratégiát tesz közzé

Háttér:

Korunk rabszolgasága, a társadalmi és gazdasági körülmények változásaival összefüggésben kialakuló emberkereskedelem számos különböző formát öltve jelenik meg. Az Európai Bizottság emiatt egy, az emberkereskedelem felszámolását célzó európai uniós stratégiát terjeszt elő a 2012-2016-os időszakra, amely öt fő tevékenységi területet határoz meg: ezek között szerepel az áldozatok hatékonyabb azonosítása és védelme, illetve az emberkereskedők hathatósabb jogi felelősségre vonása. A stratégia által kijelölt számos intézkedés és kezdeményezés között megtalálható a gyermekvédelmi rendszerek fejlesztése, emberkereskedelemmel kapcsolatos nemzeti rendészeti egységek létrehozása, valamint közös nyomozói csoportok létrehozása a tagállami hatóságok és uniós ügynökségek részvételével.

Az esemény:

Az esemény napján sajtóközleményt tesz közzé a Bizottság, illetve egy összefoglalót  a stratégiáról:
A sajtókonferencia előtt kilencperces videofelvétel kerül levetítésre a sajtóteremben, amely négy emberkereskedelem-áldozattal készült interjút tartalmaz; az interjúk elérhetőek az audiovizuális és az írott sajtó számára, letölthető formában.

A sajtóteremben emberkereskedelem áldozataival foglalkozó civil szervezetek szakértői és képviselői is jelen lesznek, akik a Biztos sajtótájékoztatóját követően a sajtó képviselőinek  rendelkezésre állnak.

Cecilia Malmström, az európai uniós belügyek biztosa sajtótájékoztatója (amelynek pontos idejét közzétesszük) a Europe by Satellite-on is elérhető lesz.

Források:

Cecilia Malmström, Uniós Belügyekért Felelős Biztos weboldala