End FGM

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak” kampányt (End FGM European Campaign) az Amnesty International irányítja, együttműködve tizennégy, az EU-ban működő civil szervezettel  - köztük a Magyarországról a MONA Alapítvánnyal.
Európában a becslések szerint mintegy 500 000 olyan nő és kislány él, aki a nőinemiszerv-csonkítás élethosszig tartó testi és pszichés következményeitől szenved. A nők és kislányok emberi jogait sértő nőinemiszerv-csonkítást leküzdéséhez egy olyan EU-s stratégiára van szükség, amely az alábbi – több mint tucatnyi, Európa-szerte közvetlenül az érintett közösségekkel dolgozó civil szervezettel folytatott konzultáció során meghatározott – öt kulcsterületre összpontosít:
1. adatgyűjtés a nőinemiszerv-csonkítás elterjedtégéről és a veszélyeztetettek számáról az EU-ban;
2. célzott egészségügyi szolgáltatások biztosítása;
3. a nők és a gyerekek elleni erőszak megelőzését, valamint szociális védelmet nyújtó rendszer kiépítése;
4. nemzetközi védelem nyújtása a nőinemiszerv-csonkítástól való fenyegetettség miatt menekülők számára;
5. politikai párbeszéd kezdeményezése az EU és azon országok között, amelyekben a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata elterjedt.

„Írjon alá egy rózsaszirmot!”

Európai kampányakció a nőinemiszerv-csonkítás ellen
a Nők Elleni Erőszak Elleni 16 Akciónap időtartama alatt (2010. november 25-től december 10-ig)

Az Amnesty International – a Magyarországi Női Alapítvánnyal (MONA-val) együttműködve – a nők elleni erőszak elleni világnap alkalmából, illetve a „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” című kampány keretében egész Európára kiterjedő akciót kezdeményezett. A cél legalább 8.000 aláírás összegyűjtése (papírból készült) rózsaszirmokra, amellyel szolidaritásunkat fejeztük ki azokkal a kislányokkal és nőkkel – számuk naponta körülbelül 8 000 – akiket világszerte erőszakkal alávetnek nemi szervük megcsonkításának.

Az „Írjon alá egy rózsaszirmot!” akció a Nők Elleni Erőszak Elleni 16 Akciónaphoz kapcsolódott (2010. november 25-től december 10-ig), amelynek során – EU-szerte számos helyszínen – nyilvános standoknál gyűjtöttünk aláírásokat (HELYSZÍNEK és IDŐPONTOK ITT).

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány keretében a Magyarországi Női Alapítvány arra kérte az Európai Unió országainak döntéshozóit és polgárait, hogy lássanak el aláírásukkal egy rózsaszirmot az akció valamelyik standjánál, illetve csatlakozzanak a petícióhoz az interneten (az www.endfgm.eu weboldalon), ezzel is támogatva egy európai uniós stratégia megalkotását a nőinemiszerv-csonkítás megszüntetése és a veszélyeztetett nők és kislányok védelme érdekében. A stratégia ITT olvasható.

„Ezen az 500 000 nőn és kislányon kívül az a számtalan orvos, szülésznő, tanár, rendőr, igazságügyi és menekültügyi hivatalnok is hasznát látná egy nőinemiszerv-csonkítás elleni, körvonalazott európai uniós stratégiának, akik az EU-n belül szembesülnek ezzel a gyakorlattal. Jelenleg csak korlátozottan elérhetőek vagy teljesen hiányoznak azok a képzések, útmutatások és protokollok, amelyek a nőinemiszerv-csonkítás által érintett nők, kislányok, illetve családok védelmét lennének hivatottak biztosítani. Ezeknek a szakmáknak a képviselői megérdemelnék, hogy megfelelő képzést és cselekvési lehetőségeket kapjanak ahhoz, hogy az érintett nők és kislányok szükségleteit biztosítani tudják”, nyilatkozta Dr. Christine Loudes, a „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány kampányigazgatója.

A nők és kislányok emberi jogait sértő nőinemiszerv-csonkítást leküzdéséhez olyan EU-s stratégiára van szükség, amely az alábbi – több mint tucatnyi, Európa-szerte közvetlenül az érintett közösségekkel dolgozó civil szervezettel folytatott konzultáció során meghatározott –  öt kulcsterületre összpontosít:

2. célzott egészségügyi szolgáltatások biztosítása;

A témáról háttérinformáció ITT olvasható.
A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak” kampányt az Amnesty International irányította, együttműködve tizennégy, az EU-ban működő civil szervezettel.
A kampány szórólapja ITT elérhető.
Prerna Humpal, Amnesty International
„Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány
E-mail: phumpal@amnesty.ie
Honlap: www.endfgm.eu