Jog, jogvédelem, ellátás - beharangozó

Jog, jogdelem, ellátás

Szakmaközi együttműködés kiépítése Magyarországon a prostitúció és szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem leküzdése és az áldozatok segítése érdekében
(Egy projekt eredményei)

A kiadvány a Magyarországi Női Alapítvány „Szakmaközi együttműködés kiépítése Magyarországon az emberkereskedelem és a prostitúció elleni küzdelem érdekében” című projektjének keretében készült.

A projektet a MONA Alapítvány 2008 ősze és 2010 tavasza között a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával (NCTA 2008-C01249), a hazai lebonyolító szervezetek – az Ökotárs Alapítvány és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány – ellenőrzése alatt, partnereivel, azaz a NANE Egyesület, a PATENT Egyesület és a tatabányai Utcai Szociális Segítők Egyesülete (USZSE) szakértőivel együttműködve valósította meg.

A kiadványban összegzett projekt részben a MONA a prostitúcióval és emberkereskedelemmel kapcsolatban 2006-2007-ben végzett kutatásának eredményeire épült; célja a prostitúció elleni küzdelem jogi és intézményi hiányosságainak orvoslása volt. A projektben megfogalmazott javaslatok célja a prostitúció és az emberkereskedelem visszaszorítását szolgáló hatékony és koherens jogi háttér, illetve egy szakmaközi együttműködésen alapuló, többszintű, elméleti (kutató, képző) és gyakorlati (áldozatsegítő) intézményrendszer alapjainak megteremtése.

A kiadvány foglalkozik a prostitúció és az emberkereskedelem hazai helyzetével, ismerteti a projekt másfél éves időtartama alatt végzett tevékenységeinket, és közöl néhányat a projekt felkészülési szakaszában a nemzetközi gyakorlatból összegyűjtött fontosabb dokumentumok, gyakorlati eljárások közül.

Itt olvasható továbbá a projekt két legfontosabb eredménye:

- a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem prevencióját, illetve az áldozatok, illetve a rászorulók megsegítését, rehabilitációját szolgáló ellátórendszer vázlata;

- országgyűlési határozati javaslat keretébe foglalt jogfejlesztési csomag, amelynek célja a büntető törvények igazságosabbá és hatékonyabbá tétele mellett a javasolt ellátórendszer jogi-gazdasági hátterének a megteremtése.

A kiadvány letölthető INNEN.

Amennyiben Ön igényt tart rá, korlátozott számban a kiadvány papíralapú változatából is rendelkezésre tudunk bocsátani példányokat. Ez irányú kéréséről e-mailben tájékoztathat bennünket a mona[kukac]mona-alapitvany[pont]hu címen.

A kiadvány angol változata – amely nem tartalmazza a részletes jog- és intézményfejlesztési javaslatokat – ITT található.