Szakmaközi együttműködés az emberkereskedelem és a prostitúció ellen (2008-2010)

A MONA projektje a nőkereskedelem és a prostitúció elleni küzdelem támogatását szolgáló, szakmaközi együttműködésen alapuló ellátó rendszert kívánt megalapozni. A projekt, egy megfelelőbb jogszabályozási politika érdekében, együtt­működést alakít ki a központi államigazgatási szervekkel is. A szervezet szakemberei törvénymódosítási javaslatot dolgoztak ki az emberkereskedelemre és a prostitúcióra vonatkozó magyar, svéd és norvég jogszabályok összehangolásával.

Jog, jogvédelem, ellátás

A projekt eredményeit összefoglaló kiadvány elérhető INNEN.

A projekt szakemberei törvénymódosítási javaslatot dolgoztak ki az emberkereskedelemre és a prostitúcióra vonatkozó magyar, svéd és norvég jogszabályok összehangolásával. Az európai szakmaközi együttműködések tanulmányozása után a nőkereskedelem és prostitúció áldozatai részére a hazai ellátórendszer és menedékhelyek eljárásrendjét tervezték meg, illetve képzést bonyolítottak le rendőrök részére, fórumokat szerveztek a célcsoportok számára a szakmaközi együttműködés kialakítására. A projekt céljainak megvalósulása esetén szabályozottá válhat az intézmények közötti együttműködési keret, és a pszichológiai, szociális szakértelem részévé válna az emberkereskedelem áldozataival foglalkozó szakemberek és a rendőrség képzésének, javulhat az áldozatok helyzete, és csökkenhet a bűnelkövetések száma.

A projekt célja volt továbbá a civil szervezetek jogérvényesítő és érdekvédelmi képességeinek megerősítése, a civil együttműködés megvalósítása a jogszabályok megváltoztatása és az ellátó hálózat eljárásrendjének létrehozásáért. A projekt célcsoportját az állami/politikai döntéshozók, bírák, a rendőrség szakemberei, civil szervezetek, intézmények szakemberei és közvetetten az emberkereskedelem, a prostitúció női áldozatai alkották.

A projektet a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatta.

A projekt munkatársai voltak: Matolcsi Andrea (projektkoordinátor), Betlen Anna (szakértő) és Balogh Lídia (projektasszisztens).

A projekthez kapcsolódó események:
Zárókonfeencia, 2010. március 9., Európai Ifjúsági Központ

Szakmai fórumok

A projekt sikeres végrehajtásához elengedhetetlen szakmaközi együttműködés érdekében szakmai fórumokat rendeztünk. A fórumokon a résztvevőkkel együtt értékeltük a hazai jogszabályokat, intézkedéseket és tapasztalatokat, megvizsgáltuk és megtárgyaltuk az együttműködés lehetőségeit.

A MONA a Szigeten 2009

A MONA pályázatot nyert a SZIGET 2009. évi könnyűzenei-kulturális fesztiválon lebonyolítandó civil programra. A Külügyminisztérium „Világsátora” mellett felállított 9 m2–es civil „szatellit-sátorban” kaptunk lehetőséget a projekt bemutatására, a Szigetet látogató fiatalokkal való eszmecserére egy teljes délutánon át

Média-megjelenések

A zárókonferenciáról:

Rádióriport Betlen Annával a konferencia után az Inforadio.hu hírportálon
Hír a konferenciáról Norvégia magyarországi hivatalos honlapján (magyar nyelven)
Hír a konferenciáról Norvégia magyarországi hivatalos honlapján (angol nyelven)
Hír a konferenciáról az Amerikai Nagykövetség honlapján (angol nyelven)
Hír a konferenciáról a Norvég Civil Alap honlapján (angol nyelven)
A Corvinus Egyetemen szervezett vitával kapcsolatban megjelent cikkek
Prostitúcióvita az ideológiák fogságában – Betlen Anna és Sárosi Péter a Corvinuson”, 2009.10.15.
Aki kiskorú prostituáltat vesz, kerüljön börtönbe„, Matalin Dóra, Népszabadság, 2009.10.27.
A szakembereknek csak elméleteik vannak a prostitúcióról”, Női Lapozó, 2009.10.07.
(Megjegyzendő, hogy a cikkben leírtak nem tükrözik teljes mértékben a MONA által közvetíteni kívánt tényeket, üzeneteket, de ettől függetlenül fontosnak tartjuk, hogy ilyen hosszú beszámoló készült erről az eseményről.)

Egyéb média-megjelenések:

2009. június: „Fighting human trafficking”, projektismertető az EEA-Norway Grants honlapján, angol nyelven
2009. május 28. „A prostituáltak ügyfeleit büntetnék nálunk is a jogvédők”, Népszabadság
2009. július 17. Betlen Anna: „Szabadon és önként”, Élet és Irodalom LIII. évfolyam 29. sz.
A cikk angol nyelven: „Freely and voluntarily”.
2009. július 27. Csapó Emma: „A Prostinak jól megy a dolga”, Népszabadság
2009.07.30, ATV, Jam reggeli műsor, „Büntessék a szexrabszolgák ügyfeleit!” (videófájl).
A műsor vendége volt a projekt vezető szakértője, Betlen Anna, valamint a TASZ munkatársa, és egyben a „Világ szexmunkásai, egyesüljetek!” c. cikk szerzője, Sárosi Péter.
2009.07.28, Signandsight.com, Media Roundup, (8. cikk). Az angol nyelvű, nemzetközi újságokból és folyóiratokból cikkeket kiemelő és összefoglaló portál Betlen Anna 2009. július 17.-én, az Élet és Irodalom c. lapban megjelent cikkét foglalja össze.
ATV, Civil Pálya c. Műsor (2009.09.22.), két részben letölthető: 1., 2.
„Betlen Anna megírta”, Tűsarok.org, 2009.10.13.,
A prostituáltak intézményes ellátását szorgalmazzák a civilek - Helsinki Bizottság: Magyarország a segítségnyújtásban eddig ‘nem jeleskedett’” MTI, 2009.12. 9.
Magyarok adják a holland prostitúció legalját, Hetek, 2010. június 4.

További fotók

Vissza az oldal elejére