Február 6. – a nőinemiszerv-csonkítással szembeni zérótolerancia világnapja

2013. FEBRUÁR 6., SZERDA

Február 6. – a nőinemiszerv-csonkítással szembeni zérótolerancia világnapja
2013. február 6-án 10. alkalommal emlékeznek meg a nőinemiszerv-csonkítással szembeni zérótolerancia világnapjáról. Ennek  alkalmából az Amnesty International END FGM kampányának stábja közleményt, valamint erre a napra készült videót hozott nyilvánosságra.
A nőinemiszerv-csonkítás elleni globális küzdelem szempontjából az elmúlt, 2012-es év legfontosabb – és régóta várt – fejleménye, hogy az ENSZ 2012. november 28-án határozatban ítélte el a nőinemiszerv-csonkítás minden formáját. A téma jelentőségét az is mutatja, hogy a tavalyi évben a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) egy a teljes Európai Unióra és Horvátországra kiterjedő kutatást kezdeményezett a nőinemiszerv-csonkítás Európán belüli elterjedtségének és a megelőző, valamint az áldozatokat segítő szolgáltatások feltérképezésére.
Az END FGM kampány keretében a MONA Alapítvány 2012-ben tanulmányt tett közre a nőinemiszerv-csonkítás jelenségének magyarországi elterjedtségére vonatkozó becslésekről, a rendelkezésre álló migrációs statisztikák alapján. Ezenkívül az END FGM honlapjának adatbázis szekciójában értékes nemzetközi forrásanyagok érhetőek el a témában.