ALTRA 2006-2008

Börtönbeli program az elítéltek körében nemi alapú erőszak áldozataivá vált nők és nők elleni erőszakot elkövetett férfiak részére

2006-2008

A projekt célja az volt, hogy innovatív, társadalmi nemi szempontokra épülő „pilot” programot valósítson meg fogvatartottak körében, a családon belüli erőszak női áldozatai, illetve férfi elkövetői részére. Támogatója az Európai Bizottság Daphne II. programja volt, mely a gyerekek, a fiatalok és a nők elleni erőszak megelőzésére és leküzdésére, a veszélyeztetett csoportok védelmére jött létre.

A projekt egy fél évig zajló kísérleti bűnmegelőzési programot valósított meg 2007-ben két célcsoport számára: a családon belüli erőszak áldozatává vált, fogva tartott nők és családon belüli erőszakot elkövetett, fogva tartott férfiak számára. A programok a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP-val) megkötött együttműködés keretében valósultak meg két büntetés-végrehajtási intézetben, a fogvatartottak önkéntes részvételével. A magyarországi programmal párhuzamosan a spanyol partner is hasonló kísérleti programot valósított meg.

A projektben részt vevő partnerek:

SURT (Barcelona, Spanyolország)
Packhaus (Kiel, Németország)
MONA Magyarországi Női Alapítvány (Budapest)

Magyarországi szakértői partnerek:

NANE Egyesület
Stop-Férfierőszak Projekt
Váltó-sáv Alapítvány

A projekt a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságával kötött megállapodás alapján valósult meg.

A projekt lépései és a létrehozott szakmai anyagok a következők voltak:

1. Elsőként a helyi szakértőkkel való konzultáció alapján és kérdőíves kutatás segítségével tájékozódtunk a fenti célcsoportok részére megvalósult hasonló programokról és azok bevált módszereiről két lépésben, melyek eredményeképpen két kutatási jelentés született:

a) A partnerországokban fellelhető, a nemi alapú erőszak áldozatai, illetve az elkövetők számára létrehozott, börtönbeli és börtönön kívüli programok vizsgálatáról

Comparative Report Hungary/ Germany/ Spain: Programmes within and outside of prisons for women who have suffered gender violence and for men who have perpetrated gender violence (PDF)

b) Az Európai Unió országaiban mindkét célcsoport számára létrehozott börtönbeli, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos kezelési programokról

Programmes in prisons in European Union Member States for women who have experienced gender violence and for men who have committed violence against women (PDF)

2. Ezt követően kísérleti programok kidolgozására és megvalósítására került sor a kutatási tapasztalatok és a szakmai partnerekkel való konzultáció alapján mindkét célcsoport (nemi alapú erőszak áldozatai, illetve elkövetői) részére, spanyolországi és magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben. A magyarországi program emberi jogi megközelítésen és a társadalmi nemek viszonyának kritikus elemzésén alapult, és legfontosabb célja a tudatosságnövelés és a bűnmegelőzés voltak. A programok mindkét országban célcsoportonként kb. 10 fővel indultak és 6 hónapon át tartottak a projektben együttműködő szakemberek vezetésével. Ezzel párhuzamosan a büntetés-végrehajtási intézetek munkatársai tájékoztatásban részesültek a program szakmai hátteréről és a nők elleni erőszak büntetés-végrehajtásra vonatkozó szempontjairól.

A két országban megvalósult, különböző programok módszertanát és tapasztalatait az alábbi kézikönyv tartalmazza, mely nyomtatott formában is igényelhető alapítványunktól (Lásd: Kiadványaink menüpont alatt):
Tackling Gender Violence in Prison: Manual of In-Prison Programmes against Gender-Based Violence (PDF)

A projekt weboldala: ITT

A projekt koordinátora: Sáfrány Réka